Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 20. septembra 2015
Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút (fotorecept)
Foto: frezia68

Mám 3 mladé patizóny,ostatné som rozdala.Veď aj tak budem mať obed na 3 - 5 dní,ale výhodou je,že obed je raz-dva. Mäsožravci nech nečítajú,ale dnešný guláš je pre mňa ozaj chutný.Zajtra pridám rezeň a neskôr paprikáš,veď sa nedá všetko naraz :-)

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Na omastok dám nakrájanú cibuľu,restujem,pridám rascu,potom cesnak,červenú papriku a podlejem vývarom (vodou ).Pridám nakrájaný patizón na kocky,ošúpem len okraje,je mladý a čerstvý.Hneď pridám strúhaný zemiak,papriku zelenú,červenú,aj štipľavú,po zovretí aj paradajky a nechám pomaly vrieť.Na obrázku chýba zemiak,ale guláš treba zahustiť.

    Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi za desať min. ochutnám,či je patizón mäkký,lebo chcem trocha chrumkavý a nie kašu.Asi za 20 min. som pridala trocha strúhaný tvrdý syr (mala som zvyšný,tak len pre chuť) a trocha majoránky,petržlenovú vňať a hotovo. Varíme rýchlo,zdravo a chutne :-)))

    Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na paprikáš som dala restovať na masť cibuľu,po orestovaní som podliala trochou vody,aby sa rozvarila a paprikáš zahustí.Keď sa voda vydusila, posypala som mletou červenou paprikou a hneď zaliala silnejším mäsovým vývarom. Patizón je bez chuti,chcela som ho trocha vylepšiť. Pridala som na kocky nakrájaný mladý patizón , štipľavú papričku,asi po 15.-ich min. soľ,MČK,trocha horčice.Zahustila som zemiakovým škrobom a a smotanou.Uvarila som bezlepkové cestoviny a obed bol za 25 min. hotový.

    Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rezne som nakrájala patizón na plátky asi 1,5 cm. Bol mladý,semená sú ešte nedozreté,tak som ich nechala.Cesnak mám rada a patizón je bez chuti,tak som pretlačené 2 strúčiky zmiešala so soľou,pridala lyžicu oleja a potrela každý plátok z jednej strany a poukladala som ich na seba.

    Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Asi za 15 min. som cesnak odstránila-ochutené už boli a obalila v kukuričnej krupici.Strúhanku bezlepkovú som nemala,tak som urobila cestíčko z vajec,trocha krupice a bezlepková múka na trocha masti som vysmažila.Uvarila som zemiaky s mrkvou,urobila kašu a obed bol hotový do 30 min.

    Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte jeden väčší patizón ma čaká v chladničke,lebo kamarátka odmietla,z toho budú placky a fašírky,ale zatiaľ si urobím pauzu a dnes (veď je nedeľa) bude kurča,lebo nie som vegetarián :-).Dnes ma zobudil dážď a mraky neveštili pekný deň,ale všetkým prajem slnko v duši a dobrú chuť :-)))

    Patizón ako guláš, rezeň a paprikáš do 30 minút (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
@kvetinka aj moja obľúbená..
varíš zdravo..rýchlo..chutne..
pochváliť je nutné..
potešenie moje..
však nerozdávaj tie od prírody chutné aj kvalitné pre zdravie zdroje..
v suchu vydržia -ak sú zdravé-mesiace..
my dnes máme prívarok patizonový so smotanou..
cukety..patizony..tekvice sú veľmi častou súčasťou nášho jedálnička ..a stále chutia v rôznych obmenách..
afataga
to si sa dnes riadne napratala na obed :-), vsetko sa mi paci, az na ten syr, ten mi tam nepasuje
izabella929
@frezia68 , už som robila z tekvice perkelt aj guláš a viem, aké fajné si papkala..tiež mám rada všetky tekvice...už musím niečo zase zohnať..)
frezia68
@afataga : to si myslíš,že som všetko varila dnes ?Varila som 3 dni a jedla 5 dní :-))))) Dnes kurča....len som pridala dnes.Ale ďakujem za nákuk :-)))
frezia68
Ďakujem za milé komentáre všetkým :-) a @rados ť: pivnica teplá,vedie tam vykurovacie potrubie,mraznička plná,tak kde mám skladovať?Raz som tekvicu nechala v pivnici a nožom sa nedala rozrezať,sekeru trebalo,tak stvrdla :-)))) tak robím radosť kde-komu.
jozka2
Oplatilo by sa byvat blizko teba,ked aj rozdavas take dobroty.Ja tu patizony vobec nevidim.Editka,ty si sikovnica to je siroko daleko zname,takze aj tvoj obed musi byt vyborny.5*****
kukulienka71
tvoje recepty sa oplatí otvárať, tiež rada varím rýchlo zdravo a chutne, tak sa inšpirujem. A tiež ma láka pestrofarebné jedlo:-)
yogicek
Milá @frezia68
Cvaľim tote recepti bo kediška som i ja robel zos totich patizonov toto co Ti a bulo to bars dobre i kedz mi tam furt coška chibelo. A prišol som na to co. Stačelo patizoni prehnac pres šviňu a už temu ňič nechibelo. A ešci popri temu som navecej prišol na dobri sposob jak uskladnic patizoni na žimu. Šviňa išla do mrazničky a kedz som dostal chuc ta som zaš mohol robic guľaš abo rizky abo paprikaš i na šnicľe še ušlo. Neda še inakši ľen dac pejc hvezdiček. Šumni večar.
frezia68
@yogi čku muj mileni: ta šak ši to viscihnul a do poslednej bodki maš pravdu.Bo už som še prejedla teho zdraveho a dneškaj už mušelo bic aspoň kurče a hnedkaj bul švet krajši.Ale pri tom vareňu som aj na Tebe myšlela,bo šak dietuješ a to zdrave a ľehke,aj som ci chcela venovac toten recept.Ešči,že som še hamovala,ta trim še v zdravi a dzekujem za pejc :-),bo šak nik nedava tak ščiro :-)
sracz
... a prečo nie aj takto, milá @frezia68 - som presvedčený, že by toto 5* "nóvum" chutilo aj mne! Patizom som tu síce celé desaťročie nevidel, ale myslím, že môžem použiť aj mladé cuketky! ... a aj Ty še trim, jak še kľišč!
boxik
Som tvrdý mäsožravec , ale aj záhradkár a patizóny presne v týchto troch podobách majú miesto aj v našej kuchyni a máme ich všetci radi, takže tým čo nepoznajú môžem doporučiť.
frezia68
@boxik : veď na spestrenie áno,ale tiež mám radšej mäso.No ak záhrada ponúka,podporíme zdravie a je to aj chutné,máš pravdu. A @katka78 :ďakujem :-)
kecemis
Tvoje recepty vzdy potesia. Zial sa musim pripojit k juznemu kamaratovi, patizon som tu este nevidel. Ale,co nebolo moze byt.
braxi
super...vyskúšala som všetky tri spôsoby...ďakujem za recepty
katka78
Z tejto parádnej troj-kombinácie som si vybrala paprikáš a výborne sme si pochutili. Okrem skvelej chute je jedlo zároveň nenáročné na čas, na suroviny, zasýti, no nezaťaží, čo viac si priať? Veľmi pekne ďakujem za recept @Frezia68 a prajem prekrásny deň :-)


1x haji
frezia68
Tebe tiež,milá @Katka 78, nech Vám padne na zdravie.Pekne si navarila a mne pripomenula vlastný recept.Mám rada paprikáše,idem na trh a urobím z cukiny.Vidím,že si postrašila s čilli,tiež robievam podobne.Idem kúpiť marhule a variť džem,teda deň bude horúci,ale pekný a Tebe ho tiež prajem :-).
1x haji
marianne
@ frezia68 ako dobre, že si sa podelila s rcp, urodilo sa toľko patizónov, že už som polovicu porozdávala a stále ich bude dosť podľa kvetov odhadujem, dám postupne viedieť ako podľa Teba receptujem:-)
marianne
aj ked poviem Ti pravdu, uz som videla cuketu predavat po 0,87 centov/kg a patizon okolo 1 eura/kg. Neviem, ci sa s tym doma oplati prplat...
frezia68
@Marianne : Nič sa neoplatí kvôli peniazom.Ale je to pasia,koníček a radosť mať svoje.Ja o to ani moc nestojím,tak,ako nerada jem huby.Ale nazbierať ich v lese do košíka,to už je niečo,nie?
1x ilusa
marianne
veď to @frezia68 , ja som taký blázon, že mne sa neráta ani keď priesadu kúpim..musím vyprplať zo semianka, no povedz, teším sa ako malé decko, keď to ide hore.....alebo rybár u nás v rodine, rybu do úst nedá, ale chytá o sto duší...no na palicu
frezia68
@Marianne : Ale je to užitočné hobby a rozumiem tomu.Robí nám nie len radosť,ale vidíme aj výsledky,hoci niekedy po ľadovci to vyzerá aj tak. Ale začneme znova a dokážeme vypiplať krásnu úrodu :-)))


roza68
Dobré nápady, aj komentár. Guláš robím, je chutný. Paprikáš ma nenapadol. Tiež nie som vegetarián, ale k zajtrajšiemu nedeľnému vareniu som si kúpila patizón a malý karfiol. Ten vysmažím, a k nemu tradične zemiaky a šalát. A paprikáš z patizónu ako predjedlo. A ani nezistím, že nemám mäso. :)