Zapekané cestoviny

Pastitsio - zapekané makaróny s mletým mäsom

Autor receptu: redakcia

Tento makarónový nákyp s mletým mäsom, so syrom a s bešamelovou omáčkou je pôvodne grécke jedlo, ktoré je ale veľmi populárne aj v gréckej časti Cypru.

6
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mleté mäso s olejom, so soľou a korením opražíme na panvici za stáleho miešania 3–5 minút, kým nezhnedne. Znížime teplotu a pridáme pol šálky vody, prikryté dusíme, kým nie je takmer hotové. Občas premiešame.
  2. Keď je mäso takmer hotové, pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Odstránime hrniec z ohňa a vmiešame 1–2 PL strúhaného syra.
  3. Medzitým uvaríme makaróny v osolenej vode a scedíme. Polovicu cestovín dáme do zapekacej misy (27x27 cm), posypeme polovicou syra a rovnomerne rozložíme mäso. Navrch dáme zvyšné cestoviny a opäť posypeme zvyšným syrom.
  4. Príprava bešamelovej omáčky: V hrnci rozpustíme maslo. Postupne pridávame múku a za stáleho miešania ju svetlo opražíme.
  5. Teplé mlieko postupne prilievame na nízkej teplote a rýchlo šľaháme metličkou, aby sme zabránili hrudkám, kým omáčka nezhustne. Omáčku odstavíme z ohňa a vmiešame vajcia. Dochutíme soľou a korením.
  6. Bešamel rozotrieme na nákyp a pečieme asi 45 minút.