Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík fotorecept
Foto: sracz
U nás doma na Barčianskej aj na Komenského, sme knedľu pripravovali zásadne na pare. K žemľovej som „pričuchol“ v priebehu života v uniforme na Zobraziť celý popisU nás doma na Barčianskej aj na Komenského, sme knedľu pripravovali zásadne na pare. K žemľovej som „pričuchol“ v priebehu života v uniforme na Lafranconi, v ŽTU, v Brne a hlavne zásluhou našeho najstaršieho strýka, strejdu Jendu, na Česko-Moravskej vysočine. On ju robieval s „práškem“, čiže prdop_om (práškom do pečiva), lebo dlhšie vydržala v bruškách jeho, jej a ich detí! Aj ja som ochutnal. Svoju technológiu som desaťročiami vyšperkoval až do tejto dnešnej, neručím že poslednej, podoby!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL (kukuričný) |
|
1 štipka |
|
150 ml |
|
1 ks |
|
Kvások: | |
200 ml |
|
1 ČL (krupicový) |
|
20 g |
|
1 troška/g |
|
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
2 - 3 PL (Sunar) |
|
200 - 250 ml |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
podľa potreby ml |
|
Postup
-
1
dvojdňovú malú parížsku bagetku (Demi Parisian Baguette) som večer pred použitím pozdĺžne rozrezal na ¼; v deň „D“ v pomocnej mise vyšľahal dve celé vajíčka so štipkou soli, prilial po 2 PL slnečnicového oleja a sladkej šľahačkovej smotany a napokon som všetko, pomocou kovovej metličky, so 150 ml teplého mlieka, spojil na jemnú konzistenciu;
-
2
do tejto „emulzie“ som vložil ~ 10 mm kúsky pokrájanej bagetky (každú ¼ ešte na ½ a potom priečne), opatrne ich premiešal a takto nechal nasiaknúť (priebežne ešte 2÷3 x jemne premiešal) asi 15÷20´, než vzišiel kvások z 200 ml teplého mlieka, KL kryštálového cukru a 20 g sušeného droždia, posypaný troškou (dve štipky) polohrubej múky
-
3
do „kysky“ som preosial po 250 g hrubej a polohrubej múky, pridal mokka lyžičku (ML) soli, dve odmerky detského sušeného mlieka (môže byť aj Sunar), rukou zmiešal, pridal kvások a „nasosané“ kúsky bagetky; keby som tu mohol kúpiť dobré rohlíky, čo by v Des Moines bol priam zázrak (a svoje domáce som nemal), použil by som kocky zo 4÷5; potom som ručne vypracoval vláčne cesto, ktoré sa už nelepilo na ruku, ani na boky nádoby; presne ako pri slovenskej knedli na pare; podľa potreby môžete cesto „nadstaviť“ teplým mliekom (ja nie celou „deckou“); po vykysnutí (dobrých 30´) som ho na pomúčenej table rozrezal na ¼ a z nich
-
4
vypracoval knedle o Ø ~ 60, ktoré po 12÷15´dokysnutí ešte narástli
-
5
a po dvoch som ich uvaril v pare po 20´ (varené vo vode, ako ich spravidla pripravujú v Česku a výnimočne aj na Morave, ich nemám v láske)
-
6
hotové knedle som nežne obhladkal naolejovanou rukou
-
7
a pokrájal na jednotlivé porcie
-
8
k nedeľňajším králičím nôžkam podľa kamaráta a „spolubojovníka“ Pčocha (šľepeho přerovského Špišaka z Habeša = Havlíčkův Brod). Nuž čo!?! Vyskúšate aj Vy?
šikuľkovi prajem zdravie..
mimochodom mate nadherne taniere, mala hned ze kralovske :-)))
už som si zvykla na ten život tvrdý...môj muž zasa na iné má právo byť hrdý..:-)
zajtra 43 rokov..nebudem nič a nikoho meniť..bolo by mi ľúto tých spoločných krokov..
ak máš chuť-príď k nám do kuchyne..my zatiaľ s mužom všetko ostatné si spolu porobíme..!!
maj radostný deň..:-)
@radost , možno sa pán manžel nevie zvŕtať v kuchyni, ale iste vie zase kopec iných vecí, veď každého baví niečo iné. Mám to doma rovnako :-)