Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept)

Autor receptu: sracz

U nás doma na Barčianskej aj na Komenského, sme knedľu pripravovali zásadne na pare. K žemľovej som „pričuchol“ v priebehu života v uniforme na Lafranconi, v ŽTU, v Brne a hlavne zásluhou našeho najstaršieho strýka, strejdu Jendu, na Česko-Moravskej vysočine. On ju robieval s „práškem“, čiže prdop_om (práškom do pečiva), lebo dlhšie vydržala v bruškách jeho, jej a ich detí! Aj ja som ochutnal. Svoju technológiu som desaťročiami vyšperkoval až do tejto dnešnej, neručím že poslednej, podoby!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. dvojdňovú malú parížsku bagetku (Demi Parisian Baguette) som večer pred použitím pozdĺžne rozrezal na ¼; v deň „D“ v pomocnej mise vyšľahal dve celé vajíčka so štipkou soli, prilial po 2 PL slnečnicového oleja a sladkej šľahačkovej smotany a napokon som všetko, pomocou kovovej metličky, so 150 ml teplého mlieka, spojil na jemnú konzistenciu;
  2. do tejto „emulzie“ som vložil ~ 10 mm kúsky pokrájanej bagetky (každú ¼ ešte na ½ a potom priečne), opatrne ich premiešal a takto nechal nasiaknúť (priebežne ešte 2÷3 x jemne premiešal) asi 15÷20´, než vzišiel kvások z 200 ml teplého mlieka, KL kryštálového cukru a 20 g sušeného droždia, posypaný troškou (dve štipky) polohrubej múky
  3. do „kysky“ som preosial po 250 g hrubej a polohrubej múky, pridal mokka lyžičku (ML) soli, dve odmerky detského sušeného mlieka (môže byť aj Sunar), rukou zmiešal, pridal kvások a „nasosané“ kúsky bagetky; keby som tu mohol kúpiť dobré rohlíky, čo by v Des Moines bol priam zázrak (a svoje domáce som nemal), použil by som kocky zo 4÷5; potom som ručne vypracoval vláčne cesto, ktoré sa už nelepilo na ruku, ani na boky nádoby; presne ako pri slovenskej knedli na pare; podľa potreby môžete cesto „nadstaviť“ teplým mliekom (ja nie celou „deckou“); po vykysnutí (dobrých 30´) som ho na pomúčenej table rozrezal na ¼ a z nich
  4. vypracoval knedle o Ø ~ 60, ktoré po 12÷15´dokysnutí ešte narástli
  5. a po dvoch som ich uvaril v pare po 20´ (varené vo vode, ako ich spravidla pripravujú v Česku a výnimočne aj na Morave, ich nemám v láske)
  6. hotové knedle som nežne obhladkal naolejovanou rukou
  7. a pokrájal na jednotlivé porcie
  8. k nedeľňajším králičím nôžkam podľa kamaráta a „spolubojovníka“ Pčocha (šľepeho přerovského Špišaka z Habeša = Havlíčkův Brod). Nuž čo!?! Vyskúšate aj Vy?