Parené buchty
Parené buchty

Parená buchta s makom

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 17. marca 2022
Parená buchta s makom
Foto: Shutterstock.com

Veľká parená buchta, akú poznáte z rakúskych ale aj našich lyžiarskych svahov. Stačí jeden kúsok...

6 ks
porcií

Suroviny

250 g
21 g
30 g
120 ml
štipka
2 ks
40 g vlažné rozpustené
Plnka:
6 PL
troška
Navrch:
90 g
6 PL mletý
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na kvások rozdrobíme droždie a zmiešame s polovicou teplého mlieka, trochou cukru a 2 lyžicami múky. Prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Múku preosejeme do misky. Pridáme kvások a ostatné prísady. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem.

  3. 3

    Lekvár ochutíme troškou rumu, premiešame.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť častí a navlhčenými rukami vytvarujeme okrúhle buchty pričom každú naplníme 1 polievkovou lyžicou lekváru, dobre uzatvoríme. Naplnené buchty necháme na teplom mieste vykysnúť asi 45 minút.

  5. 5

    Buchty varíme najlepšie v pare na paráku asi 15 minút. Ak ich varíme vo vode, približne po 10 minútach ich otočíme a prikryté varíme ďalších 4–5 minút, kým nie sú hotové. Keď buchty vyberieme, prepichneme ich na niekoľkých miestach špáradlom, aby nespľasli.

  6. 6

    Maslo rozpustíme. Pomletý mak zmiešame s cukrom. Buchtu na tanieri polejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

cesminaz
Podla mňa je na fotke vanilkový krém/puding...určite nie maslo.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha