Parená buchta s makom
piatková príloha denníka Pravda, 17. marca 2022
Foto: Shutterstock.com
Veľká parená buchta, akú poznáte z rakúskych ale aj našich lyžiarskych svahov. Stačí jeden kúsok...
porcií
Suroviny
250 g |
|
21 g |
|
30 g |
|
120 ml |
|
štipka |
|
2 ks |
|
40 g vlažné rozpustené |
|
Plnka: | |
6 PL |
|
troška |
|
Navrch: | |
90 g |
|
6 PL mletý |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na kvások rozdrobíme droždie a zmiešame s polovicou teplého mlieka, trochou cukru a 2 lyžicami múky. Prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
- 2
Múku preosejeme do misky. Pridáme kvások a ostatné prísady. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem.
- 3
Lekvár ochutíme troškou rumu, premiešame.
- 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť častí a navlhčenými rukami vytvarujeme okrúhle buchty pričom každú naplníme 1 polievkovou lyžicou lekváru, dobre uzatvoríme. Naplnené buchty necháme na teplom mieste vykysnúť asi 45 minút.
- 5
Buchty varíme najlepšie v pare na paráku asi 15 minút. Ak ich varíme vo vode, približne po 10 minútach ich otočíme a prikryté varíme ďalších 4–5 minút, kým nie sú hotové. Keď buchty vyberieme, prepichneme ich na niekoľkých miestach špáradlom, aby nespľasli.
- 6
Maslo rozpustíme. Pomletý mak zmiešame s cukrom. Buchtu na tanieri polejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
Tiež parené buchty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu