Parené buchty
Parená buchta s makom
Autor receptu: redakcia
Veľká parená buchta, akú poznáte z rakúskych ale aj našich lyžiarskych svahov. Stačí jeden kúsok...
Postup
- Na kvások rozdrobíme droždie a zmiešame s polovicou
teplého mlieka, trochou cukru
a 2 lyžicami múky. Prikryjeme
a necháme vykysnúť na teplom
mieste.
- Múku preosejeme do misky. Pridáme kvások a ostatné prísady. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť, kým
cesto nezdvojnásobí objem.
- Lekvár ochutíme troškou rumu, premiešame.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť častí a navlhčenými rukami vytvarujeme okrúhle buchty pričom každú naplníme 1 polievkovou
lyžicou lekváru, dobre uzatvoríme. Naplnené buchty necháme na teplom mieste vykysnúť asi 45 minút.
- Buchty varíme najlepšie v pare na
paráku asi 15 minút. Ak ich
varíme vo vode, približne po
10 minútach ich otočíme a prikryté varíme ďalších 4–5 minút,
kým nie sú hotové. Keď buchty
vyberieme, prepichneme ich na
niekoľkých miestach špáradlom,
aby nespľasli.
- Maslo rozpustíme. Pomletý mak zmiešame s cukrom. Buchtu na tanieri polejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.