Parené buchty

Parená buchta s makom

Autor receptu: redakcia

Veľká parená buchta, akú poznáte z rakúskych ale aj našich lyžiarskych svahov. Stačí jeden kúsok...

6 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Na kvások rozdrobíme droždie a zmiešame s polovicou teplého mlieka, trochou cukru a 2 lyžicami múky. Prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
  2. Múku preosejeme do misky. Pridáme kvások a ostatné prísady. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  3. Lekvár ochutíme troškou rumu, premiešame.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť častí a navlhčenými rukami vytvarujeme okrúhle buchty pričom každú naplníme 1 polievkovou lyžicou lekváru, dobre uzatvoríme. Naplnené buchty necháme na teplom mieste vykysnúť asi 45 minút.
  5. Buchty varíme najlepšie v pare na paráku asi 15 minút. Ak ich varíme vo vode, približne po 10 minútach ich otočíme a prikryté varíme ďalších 4–5 minút, kým nie sú hotové. Keď buchty vyberieme, prepichneme ich na niekoľkých miestach špáradlom, aby nespľasli.
  6. Maslo rozpustíme. Pomletý mak zmiešame s cukrom. Buchtu na tanieri polejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.