Paradajkový pretlak

Paradajkový pretlak - domáca klasika (fotorecept)

Autor receptu: chumacik66

Keď paradajky v záhrade dozrievajú rýchlejšie ako ich stíhame konzumovať, je načase odložiť si z nich niečo aj na zimu. Máme radi paradajkovú polievku aj omáčku a najlepšia je z vlastných surovín.

30 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zrelé paradajky oberieme, umyjeme, odstránime stopky, vyrežeme očká po stopkách a nakrájame na kúsky.
  2. Ja si uľahčujem a urýchľujem prípravu tak, že nakrájané paradajky rozmixujem.
  3. Rozmixované dávam do väčšieho hrnca a varím. Zmes sa pri varení napení, tak treba v hrnci nechať trochu priestoru naviac. Za občasného premiešania, varím bez pokrievky cca 2 hodiny. Potom zmes prepasírujem cez sitko. Oddelím tak malé šupky a semienka. Prepasírované ešte varím cca 1 hodinu. Miešam častejšie.
  4. Horúci pretlak naplním do fliaš. Ja recyklujem :-) fľaše od vína s kovovým uzáverom. Pred uzavretím utriem hrdlo fľaše a vnútro uzáveru liehom. Takto naplnené horúce fľaše zabalím spoločne poležiačky do hrubej deky a nechám v "suchom dunste" 2-3 hodiny. Skladujem v špajzi.