Paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak - domáca klasika (fotorecept)
Autor receptu: chumacik66
Keď paradajky v záhrade dozrievajú rýchlejšie ako ich stíhame
konzumovať, je načase odložiť si z nich niečo aj na zimu. Máme radi
paradajkovú polievku aj omáčku a
najlepšia je z vlastných surovín.
30 minút príprava |
200 minút tepelná úprava |
Postup
- Zrelé paradajky oberieme, umyjeme, odstránime stopky, vyrežeme očká po stopkách a nakrájame na kúsky.
- Ja si uľahčujem a urýchľujem prípravu tak, že nakrájané paradajky rozmixujem.
- Rozmixované dávam do väčšieho hrnca a varím. Zmes sa pri varení napení, tak treba v hrnci nechať trochu priestoru naviac.
Za občasného premiešania, varím bez pokrievky cca 2 hodiny.
Potom zmes prepasírujem cez sitko. Oddelím tak malé šupky a semienka.
Prepasírované ešte varím cca 1 hodinu. Miešam častejšie.
- Horúci pretlak naplním do fliaš. Ja recyklujem :-) fľaše od vína s kovovým uzáverom. Pred uzavretím utriem hrdlo fľaše a vnútro uzáveru liehom.
Takto naplnené horúce fľaše zabalím spoločne poležiačky do hrubej deky a nechám v "suchom dunste" 2-3 hodiny.
Skladujem v špajzi.