Foto: tutikompoty
Hovoril som si, že paradajková polievka sa dá spraviť určite aj na iný spôsob ako ju varili v školskej jedálni. Moja prvá paradajková polievka Zobraziť celý popisHovoril som si, že paradajková polievka sa dá spraviť určite aj na iný spôsob ako ju varili v školskej jedálni. Moja prvá paradajková polievka čo som varil. Ale to čo som mal nakonci na tanieri, to sa ako nebavme, ale bolo to DIELO :) Ospravedlňte fotku, nečakal som, že to sem dám, ale bolo to také chutné, že musím.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 600 g |
|
100 g mrazený |
|
100 g |
|
1/2 ks |
|
1 celý struk |
|
3 strúčiky |
|
150 ml |
|
4 PL |
|
2 ČL hrubá |
|
2 PL |
|
1 ČL drvené |
|
10 čerstvých lístkov |
|
5 ks |
|
Postup
-
1
Väčšinu paradajok nakrájame na mesiačiky, niektoré na polovice a poukladáme na plech. Rozkrojíme si jednu celú hlavičku cesnaku v celku, nelúpeme, položíme medzi paradajky a ostatný cesnak, ktorý sa rozpadá rozsypeme po plechu. Osolíme morskou soľou a pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru zhruba rovnomerne po paradajkách. Takto pripravený plech dáme do rúry - horný aj spodný ohrev na 220 stupňov 25-30 minút.
-
2
Zatiaľ si pripravíme zeleninový vývar - nie veľmi silný, lebo by sa strácala chuť karamelu a paradajok. Do menšieho hrnca si dáme 500ml vody a do nej dáme hrášok, mrkvu, polovicu cibule a tri strúčiky cesnaku. Osolíme a vhodíme do vody aj celé korenie. Takto necháme prevrieť 40 minút.
- 3
Po 25-30 minútach vyberieme plech s paradajkami z rúry. Povytláčame cesnak a odstránime šupky. Následne tento celý plech zhrnieme do hrnca a prilejeme k tomu vývar zo zeleniny spolu s cibuľou a cesnakom, ktorý sa varil so zeleninou. Prebytočnú zeleninu zjeme! Dbáme na svoje zdravie a tak si doprajeme :) Nevyhadzovať. Takúto zmes paradajok a vývaru prikryjeme pokrievkou a necháme variť na strednom plameni 25 minút.
- 4
Po 25 minútach pridáme do polievky 5-7 lístkov bazalky, osolíme, pridáme 1 PL trstinového cukru a zamiešame. Nasledne si zoberieme tyčový mixér a na najnižšej rýchlosti rozmixujeme všetko v hrnci, dôkladne aby neostali veľké kusy. Takto rozmixovanú, skoro hotovú, polievku dáme naspať na oheň a na strednom plameni varíme 20 minút bez pokrievky, kým nám polievka nezredukuje svoj objem.
- 5
Po 20 minútach máme vyredukovanú polievku - poklesne cca o 1 cm ale bude chutnejšia a hustejšia po tejto úprave. Nakoniec pridať smotanu na šľahanie, nechať prevrieť minútu a môžte polievku odstaviť. Ja to servírujem so slaninovým chipsom a bagetou s lístkami bazalky. Podľa chuti môžte pridať samozrejme aj nastrúhaný syr. Ďakujem za komenty a prajem dobrúúúú chuť! Budete prekvapení :).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu