„Pani“ žemľovka
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 22. januára 2021

Foto: Shutterstock.com
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Vianočku nakrájame na 1,5 cm hrubé krajce. Jablká očistíme, nastrúhame, v prípade potreby ich osladíme. Zapekaciu misu vymažeme maslom. Pripravíme smotanovú zmes – do smotany primiešame 3 žĺtky, 2 celé vajcia, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
- 2
Každý kúsok vianočky namočíme z obidvoch strán do smotanovej zmesi a vložíme do misy. Na vrstvu vianočky dáme vrstvu strúhaných jabĺk, jemne posypeme škoricou a hrozienkami. Opakujeme, kým vianočku nespotrebujeme. Posledná vrstva by mala byť z vianočky. Ak nám smotanová zmes zvýšila, žemľovku ňou zalejeme.
- 3
Na vrch dáme pár kúskov masla a rozotrieme sneh vyšľahaný z troch bielkov s trochou cukru. Pečieme pri 160 stupňoch 40 minút. Aby sneh neprihorel, je dobré žemľovku prikryť pri pečení buď alobalom, alebo ju piecť v mise s vrchnákom a odokryť ju na posledných niekoľko minút. Ale takisto môžeme žemľovku urobiť aj bez snehu.
Tiež jablková žemľovka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu