Jablková žemľovka
Jablková žemľovka

„Pani“ žemľovka

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 22. januára 2021
„Pani“ žemľovka
Foto: Shutterstock.com
20 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

1 ks
600 ml
1 bal.
6 PL
5 ks
6 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Vianočku nakrájame na 1,5 cm hrubé krajce. Jablká očistíme, nastrúhame, v prípade potreby ich osladíme. Zapekaciu misu vymažeme maslom. Pripravíme smotanovú zmes – do smotany primiešame 3 žĺtky, 2 celé vajcia, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a trochu nastrúhanej citrónovej kôry.

  2. 2

    Každý kúsok vianočky namočíme z obidvoch strán do smotanovej zmesi a vložíme do misy. Na vrstvu vianočky dáme vrstvu strúhaných jabĺk, jemne posypeme škoricou a hrozienkami. Opakujeme, kým vianočku nespotrebujeme. Posledná vrstva by mala byť z vianočky. Ak nám smotanová zmes zvýšila, žemľovku ňou zalejeme.

  3. 3

    Na vrch dáme pár kúskov masla a rozotrieme sneh vyšľahaný z troch bielkov s trochou cukru. Pečieme pri 160 stupňoch 40 minút. Aby sneh neprihorel, je dobré žemľovku prikryť pri pečení buď alobalom, alebo ju piecť v mise s vrchnákom a odokryť ju na posledných niekoľko minút. Ale takisto môžeme žemľovku urobiť aj bez snehu.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Zbytočne veľa tučných surovín, dá sa urobiť aj ľahšia výborná verzia. Ale komu to nevadí pre toho vyzerá dobrá.
evanaaa
Už dávno som nerobila žemľovku, ale posledné razy som ju robila podobne, s vianočkou a smotanou, len s menej vajcami, a sneh som dávala až pri konci, tak nebolo ani treba zakrývať ničím vrch. Ako plnku som dávala väčšinou tvaroh, lekvár a aj sušené slivky......
garanco
Robievam iba z rožkov, namiesto smotany dávam mlieko a ešte dobrú hrsť sekaných orechov alebo mandlí a všetky vyššie spomínané dobroty a tiež je výborná :-) .