Jablková žemľovka
„Pani“ žemľovka
Autor receptu: redakcia
20 minút príprava |
40 minút na 160 °C |
Postup- Vianočku nakrájame na 1,5 cm hrubé krajce. Jablká očistíme, nastrúhame, v prípade potreby ich osladíme. Zapekaciu misu vymažeme maslom. Pripravíme smotanovú zmes – do smotany
primiešame 3 žĺtky, 2 celé vajcia, cukor, vanilkový
cukor, štipku soli a trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
- Každý kúsok vianočky namočíme z obidvoch
strán do smotanovej zmesi a vložíme do misy.
Na vrstvu vianočky dáme vrstvu strúhaných
jabĺk, jemne posypeme škoricou a hrozienkami.
Opakujeme, kým vianočku nespotrebujeme.
Posledná vrstva by mala byť z vianočky. Ak nám smotanová zmes zvýšila, žemľovku ňou zalejeme.
- Na vrch dáme pár kúskov masla a rozotrieme sneh vyšľahaný z troch bielkov s trochou cukru. Pečieme pri 160 stupňoch 40 minút. Aby sneh neprihorel, je dobré žemľovku prikryť pri pečení buď
alobalom, alebo ju piecť v mise s vrchnákom a odokryť ju na posledných niekoľko minút. Ale takisto môžeme žemľovku urobiť aj bez snehu.
|