Jablková žemľovka

„Pani“ žemľovka

Autor receptu: redakcia

20 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Postup

  1. Vianočku nakrájame na 1,5 cm hrubé krajce. Jablká očistíme, nastrúhame, v prípade potreby ich osladíme. Zapekaciu misu vymažeme maslom. Pripravíme smotanovú zmes – do smotany primiešame 3 žĺtky, 2 celé vajcia, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
  2. Každý kúsok vianočky namočíme z obidvoch strán do smotanovej zmesi a vložíme do misy. Na vrstvu vianočky dáme vrstvu strúhaných jabĺk, jemne posypeme škoricou a hrozienkami. Opakujeme, kým vianočku nespotrebujeme. Posledná vrstva by mala byť z vianočky. Ak nám smotanová zmes zvýšila, žemľovku ňou zalejeme.
  3. Na vrch dáme pár kúskov masla a rozotrieme sneh vyšľahaný z troch bielkov s trochou cukru. Pečieme pri 160 stupňoch 40 minút. Aby sneh neprihorel, je dobré žemľovku prikryť pri pečení buď alobalom, alebo ju piecť v mise s vrchnákom a odokryť ju na posledných niekoľko minút. Ale takisto môžeme žemľovku urobiť aj bez snehu.