Foto: aleana
Je to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však Zobraziť celý popisJe to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však známe, ako s ňou súvisí. Postup som nestíhala fotiť. Keď ho budem robiť nabudúce, doložím aj fotky. Zdroj-www.laskominyodmaryny.cz
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
80 g |
|
200 g |
|
6 ks |
|
1,5 lyžička |
|
300 g |
|
1 PL (kukuričný) |
|
450 g |
|
120 g |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 ml |
|
30 g |
|
20 g (kukuričný) |
|
2 ks |
|
50 g |
|
200 g |
|
|
Postup
-
1
Z hladkej múky, práškového cukru, masla, kypriaceho prášku a 6 žĺtkov vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme vychladiť 30 minút v chladničke. Z bielkov a štipky soli ušľaháme pevný sneh, postupne po lyžiciach do neho zašľaháme kryštálový cukor tak, aby vznikol lesklý hutný sneh. Nakoniec ručne vmiešame lyžicu zemiakového škrobu.
- 2
Dve rovnako veľké tortové formy s priemerom 28 cm alebo dva vyššie plechy s rozmerom 33 x 25 cm vyložíme papierom na pečenie. Do každej formy na dno roztlačíme prstami krehké cesto, potrieme ho kyslým džemom (najlepšie z čiernych ríbezlí). Na džem opatrne rozotrieme bielkový sneh, ktorý posypeme mandľami.
- 3
Pečieme 40 minút v rúre predhriatej na 170°C, v teplovzdušnej na 160°C. Pokiaľ nemáte dve rovnaké formy, môžete piecť každý korpus zvlášť. Bielky si v tomto prípade ušľahajte na každú časť zvlášť, aby se pri čakaní na voľnú formu neroztiekli.
- 4
Polovicu mlieka zvaríme so semienkami z vanilkového struku a cukrom. Druhú polovicu mlieka ušľaháme so žĺtkami, múkou a škrobom. Túto zmes prilejeme za stáleho miešania k vriacemu mlieku s vanilkou. Varíme, kým nevznikne hustý puding. Prikryjeme fóliou alebo pokrievkou, aby nevznikla na povrchu koža, a necháme úplne vychladnúť.
- 5
V miske alebo robotom rozmiešame maslo a za stáleho šľahania k nemu pridávame po lyžiciach vychladnutý puding. Šľaháme cca 10 minút, pokým nevznikne hladký krém. Na jednu vrstvu upečeného korpusu natrieme všetok krém a prikryjeme druhým korpusom. Necháme minimálne 3 hodiny vychladiť v chladničke. Najlepšie chutí na druhý deň, poriadne odležaný.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Recept na hruškový koláč z toho linku sa mi vôbec nepáči, hutné cesto a vysoká teplota pečenia ma odrádza:-(