Pani Walewska
Autor receptu: aleana
Je to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však známe, ako s ňou súvisí. Postup som nestíhala fotiť. Keď ho budem robiť nabudúce, doložím aj fotky. Zdroj-www.laskominyodmaryny.cz
Postup
- Z hladkej múky, práškového cukru, masla, kypriaceho prášku a 6 žĺtkov vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme vychladiť 30 minút v chladničke.
Z bielkov a štipky soli ušľaháme pevný sneh, postupne po lyžiciach do neho zašľaháme kryštálový cukor tak, aby vznikol lesklý hutný sneh. Nakoniec ručne vmiešame lyžicu zemiakového škrobu.
- Dve rovnako veľké tortové formy s priemerom 28 cm alebo dva vyššie plechy s rozmerom 33 x 25 cm vyložíme papierom na pečenie. Do každej formy na dno roztlačíme prstami krehké cesto, potrieme ho kyslým džemom (najlepšie z čiernych ríbezlí). Na džem opatrne rozotrieme bielkový sneh, ktorý posypeme mandľami.
- Pečieme 40 minút v rúre predhriatej na 170°C, v teplovzdušnej na 160°C. Pokiaľ nemáte dve rovnaké formy, môžete piecť každý korpus zvlášť. Bielky si v tomto prípade ušľahajte na každú časť zvlášť, aby se pri čakaní na voľnú formu neroztiekli.
- Polovicu mlieka zvaríme so semienkami z vanilkového struku a cukrom. Druhú polovicu mlieka ušľaháme so žĺtkami, múkou a škrobom. Túto zmes prilejeme za stáleho miešania k vriacemu mlieku s vanilkou. Varíme, kým nevznikne hustý puding. Prikryjeme fóliou alebo pokrievkou, aby nevznikla na povrchu koža, a necháme úplne vychladnúť.
- V miske alebo robotom rozmiešame maslo a za stáleho šľahania k nemu pridávame po lyžiciach vychladnutý puding. Šľaháme cca 10 minút, pokým nevznikne hladký krém.
Na jednu vrstvu upečeného korpusu natrieme všetok krém a prikryjeme druhým korpusom. Necháme minimálne 3 hodiny vychladiť v chladničke. Najlepšie chutí na druhý deň, poriadne odležaný.