Pani Walewska

Autor receptu: aleana

Je to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však známe, ako s ňou súvisí. Postup som nestíhala fotiť. Keď ho budem robiť nabudúce, doložím aj fotky. Zdroj-www.laskominyodmaryny.cz

40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Z hladkej múky, práškového cukru, masla, kypriaceho prášku a 6 žĺtkov vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme vychladiť 30 minút v chladničke. Z bielkov a štipky soli ušľaháme pevný sneh, postupne po lyžiciach do neho zašľaháme kryštálový cukor tak, aby vznikol lesklý hutný sneh. Nakoniec ručne vmiešame lyžicu zemiakového škrobu.
  2. Dve rovnako veľké tortové formy s priemerom 28 cm alebo dva vyššie plechy s rozmerom 33 x 25 cm vyložíme papierom na pečenie. Do každej formy na dno roztlačíme prstami krehké cesto, potrieme ho kyslým džemom (najlepšie z čiernych ríbezlí). Na džem opatrne rozotrieme bielkový sneh, ktorý posypeme mandľami.
  3. Pečieme 40 minút v rúre predhriatej na 170°C, v teplovzdušnej na 160°C. Pokiaľ nemáte dve rovnaké formy, môžete piecť každý korpus zvlášť. Bielky si v tomto prípade ušľahajte na každú časť zvlášť, aby se pri čakaní na voľnú formu neroztiekli.
  4. Polovicu mlieka zvaríme so semienkami z vanilkového struku a cukrom. Druhú polovicu mlieka ušľaháme so žĺtkami, múkou a škrobom. Túto zmes prilejeme za stáleho miešania k vriacemu mlieku s vanilkou. Varíme, kým nevznikne hustý puding. Prikryjeme fóliou alebo pokrievkou, aby nevznikla na povrchu koža, a necháme úplne vychladnúť.
  5. V miske alebo robotom rozmiešame maslo a za stáleho šľahania k nemu pridávame po lyžiciach vychladnutý puding. Šľaháme cca 10 minút, pokým nevznikne hladký krém. Na jednu vrstvu upečeného korpusu natrieme všetok krém a prikryjeme druhým korpusom. Necháme minimálne 3 hodiny vychladiť v chladničke. Najlepšie chutí na druhý deň, poriadne odležaný.