Bravčová panenka
Bravčová panenka

Panenka v hubovom fáši s plnenými zemiakmi

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 2. apríla 2019
Panenka v hubovom fáši s plnenými zemiakmi
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
100 minút
príprava

Suroviny

800 g
500 g
200 g
50 g
4 vetvičky
Fáš:
400 g čerstvé
2 ks
1 vetvička
80 g
100 g
10 g
Plnené zemiaky:
800 g
80 g
200 g
100 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Umyté a osušené bravčové kosti rozsekáme na malé časti, vložíme do pekáča s olejom, podlejeme vodou a pečieme 1 hodinu pri 160 °C.

  2. 2

    V hrnci na oleji opečieme dohneda nasekanú cibuľu s tymianom. Pridáme rozotrený cesnak, upečené kosti a zalejeme 1 litrom vody. Varíme na miernom ohni, až kým sa šťava nezredukuje na jednu tretinu.

  3. 3

    Plnené zemiaky: Umyté zemiaky uvaríme v osolenej vode a vydlabeme ich. Na panvici najskôr opečieme na drobné kocky pokrájanú slaninu, postupne pridáme pokrájaný pór, vydlabanú časť zemiakov, osolíme, okoreníme a podlejeme smotanou. Necháme povariť a odstavíme z ohňa. Do zmesi zamiešame žĺtky. Hotovou plnkou naplníme zemiaky. Zemiaky zapekáme v rúre pri 180 °C približne 10 minút.

  4. 4

    Na fáš na panvici zohrejeme maslo, pridáme nasekanú šalotku, cesnak, tymian a hríby. Smažíme na panvici, až kým sa neodparí všetka voda z hríbov. Hotovú zmes zomelieme a primiešame vajcia. Dochutíme soľou a korením.

  5. 5

    Bravčovú panenku očistíme a osušíme utierkou. Opečieme na grilovacej panvici a osolíme a okoreníme.

  6. 6

    Na stôl natiahneme potravinovú fóliu a rozotrieme hubovú zmes. Do stredu položíme panenku tak, aby bola po zrolovaní dôkladne obalená. Fóliu s mäsom zrolujeme a konce utiahneme. Varíme na pare 20 minút.

  7. 7

    Šťavu z pečených kostí scedíme, varíme, kým sa pripravuje panenka. Nakoniec do omáčky zašľaháme stuhnuté maslo.

  8. 8

    Z hotového mäsa odstránime fóliu a panenku nakrájame na plátky. Na taniere rozdelíme omáčku, plnené zemiaky a nakrájané mäso.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia