Panenka v hubovom fáši s plnenými zemiakmi
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 2. apríla 2019

Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
príprava
Suroviny
| 800 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 500 g |
|
| 200 g |
|
| 50 g |
|
| 4 vetvičky |
|
|
|
|
| Fáš: | |
| 400 g čerstvé |
|
| 2 ks |
|
| 1 vetvička |
|
| 80 g |
|
| 100 g |
|
| 10 g |
|
|
|
|
|
|
|
| Plnené zemiaky: | |
| 800 g |
|
| 80 g |
|
| 200 g |
|
|
|
|
|
|
|
| 100 g |
|
| 2 ks |
|
Postup
-
1
Umyté a osušené bravčové kosti rozsekáme na malé časti, vložíme do pekáča s olejom, podlejeme vodou a pečieme 1 hodinu pri 160 °C.
- 2
V hrnci na oleji opečieme dohneda nasekanú cibuľu s tymianom. Pridáme rozotrený cesnak, upečené kosti a zalejeme 1 litrom vody. Varíme na miernom ohni, až kým sa šťava nezredukuje na jednu tretinu.
- 3
Plnené zemiaky: Umyté zemiaky uvaríme v osolenej vode a vydlabeme ich. Na panvici najskôr opečieme na drobné kocky pokrájanú slaninu, postupne pridáme pokrájaný pór, vydlabanú časť zemiakov, osolíme, okoreníme a podlejeme smotanou. Necháme povariť a odstavíme z ohňa. Do zmesi zamiešame žĺtky. Hotovou plnkou naplníme zemiaky. Zemiaky zapekáme v rúre pri 180 °C približne 10 minút.
- 4
Na fáš na panvici zohrejeme maslo, pridáme nasekanú šalotku, cesnak, tymian a hríby. Smažíme na panvici, až kým sa neodparí všetka voda z hríbov. Hotovú zmes zomelieme a primiešame vajcia. Dochutíme soľou a korením.
- 5
Bravčovú panenku očistíme a osušíme utierkou. Opečieme na grilovacej panvici a osolíme a okoreníme.
- 6
Na stôl natiahneme potravinovú fóliu a rozotrieme hubovú zmes. Do stredu položíme panenku tak, aby bola po zrolovaní dôkladne obalená. Fóliu s mäsom zrolujeme a konce utiahneme. Varíme na pare 20 minút.
- 7
Šťavu z pečených kostí scedíme, varíme, kým sa pripravuje panenka. Nakoniec do omáčky zašľaháme stuhnuté maslo.
- 8
Z hotového mäsa odstránime fóliu a panenku nakrájame na plátky. Na taniere rozdelíme omáčku, plnené zemiaky a nakrájané mäso.
Tiež bravčová panenka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu