Bravčová panenka

Panenka v hubovom fáši s plnenými zemiakmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie
100 minút
príprava

Postup

  1. Umyté a osušené bravčové kosti rozsekáme na malé časti, vložíme do pekáča s olejom, podlejeme vodou a pečieme 1 hodinu pri 160 °C.
  2. V hrnci na oleji opečieme dohneda nasekanú cibuľu s tymianom. Pridáme rozotrený cesnak, upečené kosti a zalejeme 1 litrom vody. Varíme na miernom ohni, až kým sa šťava nezredukuje na jednu tretinu.
  3. Plnené zemiaky: Umyté zemiaky uvaríme v osolenej vode a vydlabeme ich. Na panvici najskôr opečieme na drobné kocky pokrájanú slaninu, postupne pridáme pokrájaný pór, vydlabanú časť zemiakov, osolíme, okoreníme a podlejeme smotanou. Necháme povariť a odstavíme z ohňa. Do zmesi zamiešame žĺtky. Hotovou plnkou naplníme zemiaky. Zemiaky zapekáme v rúre pri 180 °C približne 10 minút.
  4. Na fáš na panvici zohrejeme maslo, pridáme nasekanú šalotku, cesnak, tymian a hríby. Smažíme na panvici, až kým sa neodparí všetka voda z hríbov. Hotovú zmes zomelieme a primiešame vajcia. Dochutíme soľou a korením.
  5. Bravčovú panenku očistíme a osušíme utierkou. Opečieme na grilovacej panvici a osolíme a okoreníme.
  6. Na stôl natiahneme potravinovú fóliu a rozotrieme hubovú zmes. Do stredu položíme panenku tak, aby bola po zrolovaní dôkladne obalená. Fóliu s mäsom zrolujeme a konce utiahneme. Varíme na pare 20 minút.
  7. Šťavu z pečených kostí scedíme, varíme, kým sa pripravuje panenka. Nakoniec do omáčky zašľaháme stuhnuté maslo.
  8. Z hotového mäsa odstránime fóliu a panenku nakrájame na plátky. Na taniere rozdelíme omáčku, plnené zemiaky a nakrájané mäso.