Foto: mesiar50
Uz davnejsie som chcel vyskusat jeden recept na palacinky, ktore su plnene zaujimavou plnkou.Inspiroval som sa receptom z netu.
Suroviny
Suroviny na palacinkové cesto : | |
6 ks |
|
4 PL |
|
1000 g |
|
9 PL |
|
900 ml |
|
1000 ml |
|
Orechová plnka: | |
200 g |
|
150 ml |
|
5-6 PL |
|
19 g v surovom stave kandizovaná |
|
19 g |
|
na podliatie suroven nasekanej pomarančovej kôry |
|
Poleva čokoládová: | |
podľa chuti (100 g) |
|
cca 50 ml |
|
(alebo rumová esencia) |
|
Postup
-
1
Preslahame cukor s vajcami.
-
2
K takto vyslahanym vajciam postupne pridavame muku.
-
3
Zmes slahame na vysokych otackach pokym nebude bez hrciek. Do diela primiesame mlieko a preslahame.
-
4
Do hladko vyslahaneho husteho cesta pridame slnecnicovy olej a slahame pokial sa nam suroviny nespoja.
-
5
Dalej pridame do diela mineralnu vodu a zmes znovu preslahame na vysokych otackach.
-
6
Vymiesane cesto na palacinky je tekutej konzistencie.Mineralku pridavajte po castiach, lebo su rozne druhy muk a nemusia vstrebavat vodu rovnako.
-
7
Palacinkove cesto som smazil na panvici pokvapkanej olejom. Pouzival som panvicu s priemerom 28 cm.
-
8
Napiekol som 32 palaciniek.
-
9
Spravime si orechovu plnku.Zacneme tym, ze posekame orechy (pomelieme rucnym sposobom).Ja som ich nechal hrubsie a potom som k nim dolozil 2 Pl hrozienka a len minimalne som ich posekal.Vy si orechy pomelte na jemnejsie.
-
10
Dalej si spravime kandizovanu koru z pomaranca.Pomanc si dobre umyjeme.Potom z neho stiahneme koru z pomaranca.
-
11
Pomarancovu koru namocime do studenej vody cca.na 1 h.
-
12
Krystalovy cukor mierne skaramelizujeme.
-
13
Ku karamelu pridame na velmi drobno posekanu koru z pomaranca.
-
14
Koru z pomaranca zakryjeme vodou.Varime 40 minut , keby sa nam voda medzicasom odparila, tak potom musime do nadoby doliat.
-
15
V tomto bode mate moznost vidiet uz hotovu kandizovanu koru z pomaranca.
-
16
Orechy, hrozienka, kandizovanu koru premiesame a podlejeme smotanou.Pouzijeme, len tolko smotany aby dielo nebolo velmi riedke.Takto pripravenu zmes dame kratko povarit.Keby bola plnka velmi husta mozeme doladit aj mliekom a znova kratko povarime. Musime dat pozor, lebo sa orechy mozu lahko pripalit ! Po odstaveni z ohna dielo doladime rumom(pouzil som 2 ampulky rumovej esencie) pripadne praskovym cukrom.
-
17
Plnku natierame na palacinky v teplom stave.
-
18
Kto nema rad orechove, tak nech sa vam paci lekvarove.Chlapcom chutili.
-
19
Na pripravu palaciniek som pozil tieto suroviny zakupene v Lidl.
-
20
Ja som v recepte pouzil rumovu esenciu kedze som abstinent, ale vy kludne pouzite rum.Polevu som si spravil v mikrovlnnej rure, vy si ju spravte prosim ako sa vam hodi.
Tvoj tanier by som,, napakoval" aj 5 x, moj dobry priatelu v dalekej USA.Dakujem ti velmi pekne a cenim si toho, ze tak sikovny kuchar ma pochvalil.Zelam ti pekny vikend.
Dakujem ti velmi pekne @ubka .
Panecku, takto sa ,, otacat" v tvojich rokoch nie je ziadna sranda !Vidiet, ze mas svoju pracu moc rad a robis ju s laskou a perfektne.Rozhodne mas moj respekt.Tvoje hodnotenie receptu si vazim a dakujem ti pekne.
Dakujem ti pekne @elixir .
D A K U J E M
Plnka je chutna, ale vy si ju zomelte na jemnejsie I ked
v recepte na nete je pisane, ze orechy na plnku zomlet na jemno a cast do nich nasekat na hrubsie kusy.
Velmi pekne ti dakujem.
Domace tu mam lyzicu na jedenie, ktoru mi dala moja draha polovicka, ked ma chystala na vandrovku.Tvoj
marhulovy dzem je urcite lahodny a nepochybujem o tom, ze palacinky si spravila tiez chutne.Tiez pozdravujem a srdecna vdaka.
Bystry to clovek si priatelu.Vyhotovil som vlastne skromnu napodobeninu ,, gundel" palaciniek.Samozrejme okrem tej polevy ktora sa robi celkom inaksie.Dakujem ti velmi pekne a pozdravujem.
Aj tvoje s jahodovym dzemom boli urcite chutne a mas vlastne pravdu, ked sa primiesa olej do cesta tak by sa uz na palacinkar nanasat nemal.Ja len tak pre istotu
4-5 kvapiek.Dakujem ti pekne.
Jasnacka, ze ked ma clovek perfektnu panvicu tak ju nemusi mazat este plus olejom.Mne sa tiez nelepili, ale aj doma takto robim, hadam uz aj zo zvyku.Dakujem a tiez ti zelam pekny nedelny den.
Uputalo ma, ze si nedaval do cesta mlieko. Potom by ich jedla aj moja dcera, ktora zo zásady neje nic s mliekom. :-)
Más ich pekné, bledé. Gratulujem a ukladam recept do KK.
Rad by som ochutnal tvoje palacinky.Podla surovin ktore si pouzila musia byt chutne.
V recepte som pouzil mlieko, no zabudol som ho do rozpisu surovin napisat.Prosim o prepacenie.Recept pozastavim a chybu opravim.No musim podotknut, ze som robieval neraz palacinky bez mlieka a to velakrat, kedze moj syn bol alergicky na mlieko.Suche suroviny a vajce som vtedy miesal, len s mineralkou.Dakujem ti velmi pekne.
Velmi pekne ti dakujem.
Veľmi zaujímavá je tá plnka, hodná vyskúšania. Páči sa mi aj aranžovanie na úvodnej fotke:-)
Dakujem ti za velmi prijemnu spravu a som rad, ze vam palacinky chutili.Srdrcne pozdravujem.
Ale, no..spravil som ich iba 32 a plus 3-4 co mi prihoreli.Na sest mesiarov to bolo stejne malo.
Dakujem ti velmi pekne @zolik .
Plnka je ok, len ju treba na jemnejsie rozsekat.Ja som ju
chcel tak aby v nej boli aj hrubsie kusy.Aj original recept pisal jednu cast pomlet na jemno a ostatne orechy posekat na vacsie kusky.Inac chutovo je naozaj dobra.
Dakujem ti pekne.
Naberacku tu mame 100 ml a piekol som to na panvici s priemerom 28 cm.Palacinkare su iste mensie.Velmi ma tesi, ze sa ti recept paci.Srdecne ti dakujem.
Velmi pekne dakujem.
Nutela a banany su skvela kombinacia ktora sa mi paci.
A to kokosove mlieko,ma nenechalo lahostajnym.
Dakujem ti za dobry tip.
Dakujem ti priatelu a pozdravujem.
Dakujem ti priatelu.Jasnacka, ze ti budem drzat vsetky palce.
plnil som tvarohovou plnkou a sú naozaj skvelé, vďaka za recept Laci...
Vidím kamarát,že som ti dobre držal palce ! Máš ich suprové a gustiózne.Tvarohové mám aj ja veľmi v obľube.Ďakujem ti pekne za pekné foto a za odskúšanie receptu.