Pagáčiky len tak k vínečku II fotorecept

jerica - fotkajerica, 27. septembra 2016
Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept)
Foto: jerica

Toto je "upgrade" môjho prvého receptu na PAGÁČE - len tak k vínečku http://varecha.pravda.sk/recepty/pagace-len-tak-k-vinecku-fotorecept/22376-recept.html. Vyskúšajte, sú výborné!

65-70 ks
porcií
15 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
250 ml
1 ks
1 ČL (12 g)
1 ČL (9 g)
25 g čerstvé
1 PL do cesta (bravčová, kačacia, husacia)
3 PL na potretie cesta
2 ks stredne veľké, uvarené v šupke
 strúhaný
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posyp:
 kryštalická

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    K 500 g múky pridáme 250 g Hery a spojíme do konzistencie hrubšej mrvenice. Pridáme 250 ml kyslej smotany, v ktorej urobíme priehlbinku. Do nej vložíme 1 žĺtok. Pridáme 1 ČL soli (12 g), 1 ČL kryštálového cukru (9 g), 25 g čerstvého droždia a všetko spolu zmiesime. Tesne pred domiesením pridám 1 PL masti (bravčovej, kačacej, alebo husacej, podľa toho akú mám doma). Vytvarujeme bochník, ktorý sa nelepí, zavrieme do misky a dáme do chladničky vykysnúť – najlepšie na noc.

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky, vytvarujeme do valčeka, jemne rukou postláčame a valčekom vyvaľkáme do obdĺžnika. Masťou potrieme na polovicu vyvaľkaneho cesta. Na cesto kde je masť nastrúhame 2 stredne veľké ošúpané zemiaky uvarené v šupke, posypeme strúhaným syrom Grana Padano. Pekne zarovnáme nastrúhané suroviny na jednej polovice cesta a druhou polovicou cesta to preložíme (zakryjeme).

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jemne popritláčame v strede aj po okrajoch. Cesto zľava preložíme na polovicu, potom tak isto z pravej strany preložíme na polovicu. Následne cesto otočíme a položíme na pomúčenú dosku. Trochu popritláčame a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Vyšrafujeme, potrieme 1 bielkom do ktorého sme zašľahali 4 PL smotany na šľahanie, posypeme podľa ľubovole. Ja som tentokrát posypala sezamom, rascou kvôli vôni a kryštalickou soľou. Vykrajujeme pagáčiky s veľkosťou jednohubky – je to chutnejšie na stole i pre oko. Pagáčiky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, ja ukladám na husto. Plech s pagáčikmi dám do vopred vyhriatej rúry, pečiem na 180 °C najskôr 10 minút so spodným ohrevom a potom 10 minút so spodným i vrchným ohrevom, moja rúra nepečie rovnomerne. Skrojky pečieme tiež, tie mame najradšej.

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kto si chce dať, nech sa ponúkne.

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Spetkasoli (28.9.2016 09:12)

Ďakujem, za uznanie aj za prianie, ja tiež pozdravujem, nech si to užijete na oslave. Tiež ideme , ale na svadbu.


@jerica Dakujem Vam za skvely recept, od chvile, kedy ste ho vlozili, sa mi velmi zapacil, ale popravde, nemala som odvahu ho skusit, pretoze este nikdy som ziadne pagaciky nerobila. Ale vyskusala v sobotu zamiesit a vcera dokoncit. Vysledok bol famozny a zmizli rychlostou blesku. Aj ostatne Vase receptiky su super, cerpam inspiraciu. Zelam vela zdravicka a nech sa Vam dari :)