Foto: jerica
Toto je "upgrade" môjho prvého receptu na PAGÁČE - len tak k vínečku http://varecha.pravda.sk/recepty/pagace-len-tak-k-vinecku-fotorecept/22376-recept.html. Vyskúšajte, sú výborné!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
1 ČL (12 g) |
|
1 ČL (9 g) |
|
25 g čerstvé |
|
1 PL do cesta (bravčová, kačacia, husacia) |
|
3 PL na potretie cesta |
|
2 ks stredne veľké, uvarené v šupke |
|
strúhaný |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posyp: | |
|
|
|
|
kryštalická |
|
Postup
-
1
K 500 g múky pridáme 250 g Hery a spojíme do konzistencie hrubšej mrvenice. Pridáme 250 ml kyslej smotany, v ktorej urobíme priehlbinku. Do nej vložíme 1 žĺtok. Pridáme 1 ČL soli (12 g), 1 ČL kryštálového cukru (9 g), 25 g čerstvého droždia a všetko spolu zmiesime. Tesne pred domiesením pridám 1 PL masti (bravčovej, kačacej, alebo husacej, podľa toho akú mám doma). Vytvarujeme bochník, ktorý sa nelepí, zavrieme do misky a dáme do chladničky vykysnúť – najlepšie na noc.
-
2
Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky, vytvarujeme do valčeka, jemne rukou postláčame a valčekom vyvaľkáme do obdĺžnika. Masťou potrieme na polovicu vyvaľkaneho cesta. Na cesto kde je masť nastrúhame 2 stredne veľké ošúpané zemiaky uvarené v šupke, posypeme strúhaným syrom Grana Padano. Pekne zarovnáme nastrúhané suroviny na jednej polovice cesta a druhou polovicou cesta to preložíme (zakryjeme).
-
3
Jemne popritláčame v strede aj po okrajoch. Cesto zľava preložíme na polovicu, potom tak isto z pravej strany preložíme na polovicu. Následne cesto otočíme a položíme na pomúčenú dosku. Trochu popritláčame a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Vyšrafujeme, potrieme 1 bielkom do ktorého sme zašľahali 4 PL smotany na šľahanie, posypeme podľa ľubovole. Ja som tentokrát posypala sezamom, rascou kvôli vôni a kryštalickou soľou. Vykrajujeme pagáčiky s veľkosťou jednohubky – je to chutnejšie na stole i pre oko. Pagáčiky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, ja ukladám na husto. Plech s pagáčikmi dám do vopred vyhriatej rúry, pečiem na 180 °C najskôr 10 minút so spodným ohrevom a potom 10 minút so spodným i vrchným ohrevom, moja rúra nepečie rovnomerne. Skrojky pečieme tiež, tie mame najradšej.
-
4
Kto si chce dať, nech sa ponúkne.
Samozrejme je tu "HAFO" receptov na pagáčiky, pagáčiky som priniesla v sobotu na stretko do Polusu / Varenie je radosť.
Nakoľko účastníčkam kurzu chutili, tak som sa rozhodla , že spravím znovu a pofotím, aby si vyskúšali spraviť také čo im chutili.
Cesto som si zarobila v sobotu poobede 17.20 h.šupla do chladničky a v nedeľu som piekla pár minút po dvanástej .
Dík za komentík, "zvonček je na bránke"
.
Dík za komentík, teší ma že chutili :-)
Evka, ďakujem z ohlas, teším sa,že sú aj u vás doma na stole, ale na Tvoje moravské koláče nemajúúúúú !! :-)
Si milá, teším sa , že sa ti recept páči , ďakujem :-)
zmizli, ani vínko nemuselo byť;
Ďakujem, o chuti môžu napísať dievčatá čo boli v Poluse na kurze Školy varenia, fakt sú dobré aj na druhý deň, keď ostanú , čo sa nestáva, len treba sa držať receptu, dva zemiaky a žiadny iný syr, mám to odskúšané.
Dík, už dospievali, budú spievať aj na budúce, ďakujem aj za *:-)
Ďakujem , milé : chrumkanie. Nemám dobré skúsenosti s iným syrom, ostala som verná Grana Padamo, jedinečný ! Aj na šaláty .
Ďakujem za ohlas k prvému receptu , potešilo, ale aj keď bez vínka, dobrá je aj Vinea.
Ďakujem , vážim si to :-) Tvoje recepty, už len dať vytlačiť kuchársku knihu, môj veľký obdiv.
Usmievam sa, teší ma , že chutili, len tieto som robila ked som prišla domov z toho spoločného kurzu. Ďakujem , pozdravujem do NZ.
Jedine (zatiaľ) v LIDL.
Malá poznámka: dobrá značka, mám moc dobré zkušenosti s mascarpone od stejné značky - též Lidl, jinde jsem ji neviděla.
Obdivujem Tvoje pomôcky: na šrafovanie a ešte metličku na bielok. Kde si to kúpila, aj ja chcem také? :-)
vykrajovátko priemer 4cm . Mám radšej menšie vykrajovátko, je to skôr ako "jednohubka"
Ďakujem, za uznanie aj za prianie, ja tiež pozdravujem, nech si to užijete na oslave. Tiež ideme , ale na svadbu.
Tiež si viem vybrať v Lidli. Ďakujem z odozvu.
Marienka, je to moje hoby mať rôzne pomôcky do kuchyne, určite takú "úchylku" máme viaceré.Keď som sa vydala, môj prvý kúsok bol valček na cesto, varechy a veľká doska na rezance. A to čo píšeš na šrafovanie, je darček, metlička má toľko čo môj mladší syn 47r, je s lakovanou drevenou rúčkou, tú nedám do umývačky, neviem sa s ňou rozlúčiť , hoc je špirálka prasknutá.
Nedá mi to a musím se zeptat, milá @Sovka62 : jestli ti dobře rozumím, tak odkrojky pečeš takové jaké ti vycházejí?! Já vždy balím odkrojky dohromady a dál vykrajuji. Děláš to jen u pagáčků a nebo obecně u vykrajovaného těsta?
Pozdravujem a ďakujem , prikladám foto so skrojkami .
Ďakujem Ti za milé slovíčka, vyskúšala by som aj s tým maslom, s tým nič nepokazíš. Ktoré sú lepšie, mne sa páčia z tohto receptu, ale výborné sú aj tie, len treba dať taký syr ako je v recepte, keď som použila iný syr, vôbec sa mi nepáčili, dokonca s udeným syrom vôbec nedoporučovala. Pekný deň všetkým na Vareche aj mimo Varechy, ktorí si ju len otvoria :-)
Ďakujem , poteší :-)
Ďakujem , smejem sa "som v hviezdnom nebi" aj nám všetkým chutia, kto sa do nich pustí, tak ich neopusí ! :-)
Ďakujem, pozdravujem.
prepáč, že ti píšem aj ja, moja skúsenosť je, že skrojky pri prekladanom ceste treba nechať upiecť ako sú, lebo ak ich zgúľaš dokopy a potom vyvaľkáš a vykrajuješ, už stratia lístkovú štruktúru.
Dík, nemusíš ukradnúť, "pošlem" haha :-)
@Jerica (29.9.2016 09.30)
děvčata, už tomu rozumím, je to specifikum pro těsto které lístkuje.
Jerica - krásné foto - reálná praxe - ráda nahlédám do zákulisí haha Obzvlášť, když jsou odkrojky maškrta!
Oběma vám moc děkuji, jste zlaté! Přeji krásný teploučký den, u nás je příjemně.
@kukulienka , Ivetka, super, ďakujem za spoluprácu :-)
rado sa stalo:-) pri najbližšej príležitosti budú práve tieto;-)
Ukladam,urcite sa zide
Milá Darinka, ďakujem za milé slovíčka, mne tiež chutili tvoje super bombńy :-) pridám fotečku s bombónikmi, môžeš pridať link na recept :-)
Ďakujem za milé aj úprimné slovíčka. Ďakujem za krásne zdokumentované foto, teší ma, že si nabrala odvahu a recept si vyskúšať.
Myslím si, že aj pri iných receptoch nám niekedy chýba odvaha, stačí málo a nakoniec ako u teba, tešíš sa s famóznym výsledkom, tak ako si napísala. Výhodou je, zamiesiť za desasť minút, vložiť do chladničky a na druhý deň už len vybrať dosku, pripraviť valček a ostatné suroviny a nakoniec aj s radosťou sa pustiť do pečenia. Výsledok sa dostaví aj s potešením v rodine.
Pozdravujem aj ja, nech sa darí :-)
Neverila som, že sa ešte niekto ohlási či si vyskúšal recet na pagáčiky, Tvoje slovíčka sú pre mňa pohladenie na duši, je to milé, ďakujem !! :-)
Ďakujem pekne, aj Tebe všetko dobré.
Aké milé vykrajovačky , ďakujem za odozvu k receptu. Nech sa ti darí v tomto čase nákupov,upratovania,pečenia;-)
Už iné robiť nebudem a recept mám v už v hlave sú fantastické ďakujem ste skvelá ;-)