Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept)
Autor receptu: jerica
Toto je "upgrade" môjho prvého receptu na PAGÁČE - len tak k vínečku http://varecha.pravda.sk/recepty/pagace-len-tak-k-vinecku-fotorecept/22376-recept.html. Vyskúšajte, sú výborné!
65-70 ks porcií |
15 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- K 500 g múky pridáme 250 g Hery a spojíme do konzistencie hrubšej mrvenice.
Pridáme 250 ml kyslej smotany, v ktorej urobíme priehlbinku.
Do nej vložíme 1 žĺtok.
Pridáme 1 ČL soli (12 g), 1 ČL kryštálového cukru (9 g), 25 g čerstvého droždia a všetko spolu zmiesime.
Tesne pred domiesením pridám 1 PL masti (bravčovej, kačacej, alebo husacej, podľa toho akú mám doma). Vytvarujeme bochník, ktorý sa nelepí, zavrieme do misky a dáme do chladničky vykysnúť – najlepšie na noc.
- Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky, vytvarujeme do valčeka, jemne rukou postláčame a valčekom vyvaľkáme do obdĺžnika.
Masťou potrieme na polovicu vyvaľkaneho cesta.
Na cesto kde je masť nastrúhame 2 stredne veľké ošúpané zemiaky uvarené v šupke, posypeme strúhaným syrom Grana Padano.
Pekne zarovnáme nastrúhané suroviny na jednej polovice cesta a druhou polovicou cesta to preložíme (zakryjeme).
- Jemne popritláčame v strede aj po okrajoch. Cesto zľava preložíme na polovicu, potom tak isto z pravej strany preložíme na polovicu.
Následne cesto otočíme a položíme na pomúčenú dosku. Trochu popritláčame a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm.
Vyšrafujeme, potrieme 1 bielkom do ktorého sme zašľahali 4 PL smotany na šľahanie, posypeme podľa ľubovole. Ja som tentokrát posypala sezamom, rascou kvôli vôni a kryštalickou soľou.
Vykrajujeme pagáčiky s veľkosťou jednohubky – je to chutnejšie na stole i pre oko. Pagáčiky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, ja ukladám na husto.
Plech s pagáčikmi dám do vopred vyhriatej rúry, pečiem na 180 °C najskôr 10 minút so spodným ohrevom a potom 10 minút so spodným i vrchným ohrevom, moja rúra nepečie rovnomerne. Skrojky pečieme tiež, tie mame najradšej.
- Kto si chce dať, nech sa ponúkne.