Jablkový koláč
Jablkový koláč

Ovocný koláč s jablkovými ružičkami

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 14. septembra 2018

Je sezóna jabĺk, tak ponúkam recept na trochu netradičný jablkový koláč, tentokrát s jablkovými ružičkami.

12
porcií
80 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
125 g vychladené
1-2 PL
2 PL ľadová
štipka
500 g
1 ks (dužina)
podľa chuti do tvarohu
5-6 ks
 (brusnice)
 na potretie cesta
 na potretie ružičiek




Postup

  1. 1

    Pripravíme si krehké maslové cesto. Studené maslo pokrájame na menšie kocky. Pridáme k nemu múku, cukor, štipku soli a rukami pripravíme mrveničku. Potom pridávame ľadovú vodu a vymiesime bochník. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezačalo pod rukami rozpadávať. Hotové zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na cca 2 hodiny.

  2. 2

    Tvaroh vymiešame s cukrom podľa chuti a dužinou z vanilkového struku a odložíme do chladu.

  3. 3

    Jablká umyjeme, vyberieme jadrovník a prekrojíme na polovice. Nakrájame ich na cca 2 mm tenké plátky a vložíme na cca 2-4 min. do hrnca s trochou vriacej vody s pár kvapkami citrónovej šťavy. Budú sa lepšie formovať a nezhnednú. Potom ich scedíme, osušíme a odložíme nabok.

  4. 4

    Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom o priemere cca 28 cm. Pridáme asi 2 cm na okraje. Malú časť si odložíme na pletenec. Cesto prenesieme na dno formy, presahujúce okraje začistíme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Z odloženej časti urobíme pletenec. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň. Po obvode koláča uložíme pletenec, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom.

  5. 5

    Osušené jablkové plátky rukami opatrne stočíme a vyformujeme ružičky, ktoré poukladáme na tvarohovú náplň. Začíname po vonkajšom obvode. Pred pečením ich natrieme marhuľovým džemom, aby mali zlatistú farbu. Pridáme aj ostružiny a brusnice, alebo iné drobné ovocie.

  6. 6

    Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Potom necháme vychladnúť a koláč posypeme práškovým cukrom. Môžeme servírovať. Dobrú chuť!

    Ovocný koláč s jablkovými ružičkami  - obrázok 6

Diskusia k receptu

kucharocka123
@Haji (14.9.2018 12:17)

Ďakujem Haji, svojím komentárom dokážeš potešiť a oceniť kuchárske umenie. Ale nejde tu len o umenie, určite vieš, že krehké maslové cesto má výbornú chuť a jablká ju ešte znásobujú.
Pridávam obrázok koláča v reze.


haji
@Kucharocka123 (14.9.2018 14:05)
Jsi zlatá! O chuti nepochybuju ani na vteřinu! U tebe papajú aj očká - zážitková gastronomia všemi smysly! Hned bych dala testovací vzoreček. Koláče s ovocem miluju a tvoje koláče jsou extra speciál, hmmm
motyka
Nádhera, až ho je škoda zjesť. Že je výborný, to je nespochybniteľné. A to umelecké stvárnenie - prekrásne. Pozrela som si celú tvoju stránku. Aj ten letný s marhuľami musí byť úžasný. Ty musíš byť nejaká umelkyňa v gastronómii. Alebo vééééľmi šikovné žieňa.
luwinka
Pekne ukážu tie ružičky v tom koláčiku, je to nádhera.
1x haji
bubaya
To je nádhera, tak ten by bol krásny aj ako svadobný koláč. Sto palcov hore a klobúk dolu, krásna filigránska práca.
motyka
@Kucharocka123 - tak ten tvoj zmysel by som chcela mať. Váž si a ďakuj za takéto dary, ktoré si dostala.
flufi
tak toto je krása.určite aj dobre chutí.neviem sa vynadívať.