Ovocný koláč s jablkovými ružičkami
Foto: kucharocka123
Je sezóna jabĺk, tak ponúkam recept na trochu netradičný jablkový koláč, tentokrát s jablkovými ružičkami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
125 g vychladené |
|
1-2 PL |
|
2 PL ľadová |
|
štipka |
|
500 g |
|
1 ks (dužina) |
|
podľa chuti do tvarohu |
|
5-6 ks |
|
(brusnice) |
|
|
|
na potretie cesta |
|
na potretie ružičiek |
|
Postup
-
1
Pripravíme si krehké maslové cesto. Studené maslo pokrájame na menšie kocky. Pridáme k nemu múku, cukor, štipku soli a rukami pripravíme mrveničku. Potom pridávame ľadovú vodu a vymiesime bochník. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezačalo pod rukami rozpadávať. Hotové zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na cca 2 hodiny.
- 2
Tvaroh vymiešame s cukrom podľa chuti a dužinou z vanilkového struku a odložíme do chladu.
- 3
Jablká umyjeme, vyberieme jadrovník a prekrojíme na polovice. Nakrájame ich na cca 2 mm tenké plátky a vložíme na cca 2-4 min. do hrnca s trochou vriacej vody s pár kvapkami citrónovej šťavy. Budú sa lepšie formovať a nezhnednú. Potom ich scedíme, osušíme a odložíme nabok.
- 4
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom o priemere cca 28 cm. Pridáme asi 2 cm na okraje. Malú časť si odložíme na pletenec. Cesto prenesieme na dno formy, presahujúce okraje začistíme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Z odloženej časti urobíme pletenec. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň. Po obvode koláča uložíme pletenec, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom.
- 5
Osušené jablkové plátky rukami opatrne stočíme a vyformujeme ružičky, ktoré poukladáme na tvarohovú náplň. Začíname po vonkajšom obvode. Pred pečením ich natrieme marhuľovým džemom, aby mali zlatistú farbu. Pridáme aj ostružiny a brusnice, alebo iné drobné ovocie.
- 6
Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Potom necháme vychladnúť a koláč posypeme práškovým cukrom. Môžeme servírovať. Dobrú chuť!
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem Haji, svojím komentárom dokážeš potešiť a oceniť kuchárske umenie. Ale nejde tu len o umenie, určite vieš, že krehké maslové cesto má výbornú chuť a jablká ju ešte znásobujú.
Pridávam obrázok koláča v reze.
Jsi zlatá! O chuti nepochybuju ani na vteřinu! U tebe papajú aj očká - zážitková gastronomia všemi smysly! Hned bych dala testovací vzoreček. Koláče s ovocem miluju a tvoje koláče jsou extra speciál, hmmm
Ďakujem pekne Motyka, som len obyčajný amatér so štipkou zmyslu pre gastro umenie a krásu.
Ďakujem pekne, tvoj komentár ma potešil.
Ďakujem pekne @Luwinka .
Ďakujem pekne @Mitzy za pochvalu.
Veľké "Ďakujem" @Gordonko .
Ďakujem za ocenenie mojej práce.
Ďakujem @Bubaya , tvoj komentár mi ozaj urobil radosť. Určite by si svadobní hostia na ňom aj pochutili :)