Foto: nocka
Jednoduchá torta pre tých, čo vedia upiect piškótu a chcú občas prekvapiť.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z troch bielkov vyšľaháme sneh. Postupne po lyziciach pridáme 90 g kryštáloveho cukru a 1 lyžicu vody. Do vyslahaneho snehu pridáme postupne 3 žĺtky a znova vyšľaháme elektrickým šľahačom. Do tejto zmesi jemne zapracujeme 60 g múky a zamiesame rucnou metlickou aby bolo cesto nadychane. Na papierom vystlany plech vylejeme cesto a upečieme na 180 °C . Este teply upeceny plat zavinieme pomocou peciaceho papiera do rolady. Po vychladnutí plát rozbalime a natrieme kyslejším džemom a zabalime znova do rolky,ktoru pokrajame na cm kruzky.
- 2
Pripravymi si rovnake cesto ako v bode 1.,ale peciemeho v tortovej forme. Vyklopíme a necháme ho vychladiť a natriemeho lekvarom.
- 3
Plnka: Maslo vyšľaháme s praskovym a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme jemný tvaroh, mascarpone a dohladka vyšľaháme. V dalsej miske vyšľaháme slahackovu smotanu a pomaly pridávame do pripravenej peny a zľahka premiešame metličkou.
- 4
Dohotovenie. Na dno tortovej formy poukladáme nakrájané kruzky z rolady v bode 1. Tieto kruzky lekvárovej roládky zalejeme krémom. Dobre potrasieme aby sa krem dobre rozlozil. Na krém poukladáme nakrájané jahody a pritlačíme upečeným korpusom ktorý sme natreli džemom. Odložíme do chladu a necháme stuhnúť. Tortu prikryjeme doskou a preklopíme, tak, že roládky sú navrchu torty. Ozdobíme ovocím, šľahačkou, alebo krémom.
Tiež ovocná torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
bod1: k pene pridáš všetok cukor? lekvárom potrieš zvinutý plát?
bod2: z 3 vajec vyšľaháš cesto???
bod 4: kde je písané, čo urobíš s natretým plátom z bodu1? chýba, že ho pokrájaš na plátky
Aj keď je to krátky popis, podstata uniká na drobnostiach a tým pádom nedáva zmysel. Ak už nie je fotopostup, kde obrázky znázorňujú jednotlivé fázy prípravy a netreba toľko slov, tiež sa to dá napísať výstižnejšie.
Hlavne, že slovo "vyšľaháme" je použité v tomto krátkom texte až 7 krát.
Doporučujem: ak niekto niečo nepochopí nech mi napíše. Rada vysvetlím po "lopate"
ak to nepôjde ani tak, vykašli sa na recept a upeč tak ako to vieš. Len tam prišľahaj lásku.
namiesto ospravedlnenia by si mohla celý recept prepísať po tej "lopate", aby ti nikto nemusel počas pečenia vypisovať a čakať na vyjadrenie.
Hoci nie som začiatočník, neviem si predstaviť, žeby som podľa tohto receptu "z troch vajec ušľahala cesto" bez ďaľších prísad napr.
A to pri každom pečení pridávam veľa-veľa lásky;-)
Ano videla som rozne varianty.Vola sa to cierna ruza.Najdes na nete.