Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda fotorecept
Foto: elenas
Veľmi jemná a osviežujúca roláda z piškótového cesta. Na krém som použila zakysanú smotanu. V podstate náhodou, omylom som ju kúpila namiesto šľahačky. Výsledok Zobraziť celý popisVeľmi jemná a osviežujúca roláda z piškótového cesta. Na krém som použila zakysanú smotanu. V podstate náhodou, omylom som ju kúpila namiesto šľahačky. Výsledok je naozaj výborný, hlavne v kombinácii s jahodami. Také jarno-letné osvieženie. U nás teraz bude najobľúbenejšia. Všetkým veľmi chutila.
porcií
príprava
na 185 °C
Postup
-
1
Žĺtky vymiešame asi s tretinou cukru do penista.
-
2
Zvlášť vymiešame bielky spolu so soľou a šťavou z 1/2 citróna do jemných kopčekov snehu, postupne po lyžičkách pridávame zvyšný cukor, stále šľaháme až sneh nie je pevný a lesklý. Sneh z bielkov pridáme k žĺtkom a jemne venčekom spolu spojíme.
-
3
Múku so škrobom preosejeme a zľahka primiešame k vajciam, aby sa zachovala penová nadýchaná hmota.
-
4
Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 185 °C cca 15 minút do zlatista.
-
5
Kuchynskú utierku trochu poprášime práškovým cukrom a upečené horúce cesto prevrátime spolu s papierom na pečenie na utierku. Papier potrieme vodou a opatrne odstránime z cesta. Potom som cesto prevrátila späť na utierku tou stranou, kde bol papier (bola krajšia, pôjde navrch rolády). Cesto zvinieme spolu s utierkou, priryjeme papierom na pečenie (aby roláda nevyschla) a necháme vychladnúť.
-
6
Urobíme krém. Smotanu vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do nadýchanej peny. 30 % zakysanú smotanu som kúpila v Lidli, neviem, či sa dá kúpiť aj niekde inde. S nižším obsahom tuku smotana asi nebude taká pevná a bude sa roztekať.
-
7
Cesto rozvinieme, natrieme krémom (asi 2/3, zvyšok necháme na ozdobu), poukladáme naň pokrájané jahody. Roládu zvinieme. Vrch potrieme zvyšným krémom.
-
8
Ozdobíme pokrájanými jahodami a mätou. Roládu dáme na 2-3 hodiny stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!
Ďajkuem:)
Ďakujem pekne! Treba ju upiecť, naozaj je výborná, u nás sa len tak po nej zaprášilo.