Jahodová roláda
Jahodová roláda

Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda fotorecept

elenas - fotkaelenas, 3. mája 2018
Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi jemná a osviežujúca roláda z piškótového cesta. Na krém som použila zakysanú smotanu. V podstate náhodou, omylom som ju kúpila namiesto šľahačky. Výsledok Zobraziť celý popisVeľmi jemná a osviežujúca roláda z piškótového cesta. Na krém som použila zakysanú smotanu. V podstate náhodou, omylom som ju kúpila namiesto šľahačky. Výsledok je naozaj výborný, hlavne v kombinácii s jahodami. Také jarno-letné osvieženie. U nás teraz bude najobľúbenejšia. Všetkým veľmi chutila.

12
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
125 g
100 g
1 PL
1/2 ks
1 štipka
Krém:
600 g (30 %, crème fraîche)
6 PL
350 g




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame asi s tretinou cukru do penista.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvlášť vymiešame bielky spolu so soľou a šťavou z 1/2 citróna do jemných kopčekov snehu, postupne po lyžičkách pridávame zvyšný cukor, stále šľaháme až sneh nie je pevný a lesklý. Sneh z bielkov pridáme k žĺtkom a jemne venčekom spolu spojíme.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku so škrobom preosejeme a zľahka primiešame k vajciam, aby sa zachovala penová nadýchaná hmota.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 185 °C cca 15 minút do zlatista.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kuchynskú utierku trochu poprášime práškovým cukrom a upečené horúce cesto prevrátime spolu s papierom na pečenie na utierku. Papier potrieme vodou a opatrne odstránime z cesta. Potom som cesto prevrátila späť na utierku tou stranou, kde bol papier (bola krajšia, pôjde navrch rolády). Cesto zvinieme spolu s utierkou, priryjeme papierom na pečenie (aby roláda nevyschla) a necháme vychladnúť.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Urobíme krém. Smotanu vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do nadýchanej peny. 30 % zakysanú smotanu som kúpila v Lidli, neviem, či sa dá kúpiť aj niekde inde. S nižším obsahom tuku smotana asi nebude taká pevná a bude sa roztekať.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozvinieme, natrieme krémom (asi 2/3, zvyšok necháme na ozdobu), poukladáme naň pokrájané jahody. Roládu zvinieme. Vrch potrieme zvyšným krémom.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ozdobíme pokrájanými jahodami a mätou. Roládu dáme na 2-3 hodiny stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pivonka
Krásna roláda, urobím, keď sa urodia vlastné jahody, zužitkujem zamrazené bielky. (Už som pod tento recept komentár pridávala ale asi zle, keď sa neobjavil). Recept sa mi fakt páči, taký ľahký, jarný. kk
pivonka
Ach, jaj! Pomýlila som si to s inou jahodovou roládou! Nevadí, obe sú krásne a určite vyskúšam.
haji
Pěkný recept, roláda se ti moc povedla - šikulka jsi! Krásná fota, asi se mi bude o tvé roládě zdát...
elenas
@Haji (3.5.2018 22:29)

Ďakujem pekne! Treba ju upiecť, naozaj je výborná, u nás sa len tak po nej zaprášilo.
1x haji
elenas
Ďakujem Vám pekne za komentáre, roláda je výborná aj s iným ovocím. Aj keď sme ju už dávno zjedli mám na ňu opäť chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia