Orieškový chlebík s údeninou

Juraj Hruška
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 8. januára 2013
Orieškový chlebík s údeninou
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

500 g (čím tmavšia, tým lepšie)
40 g čerstvé
300 ml
20 g
30 g
100 ml
10 ml
10 g
200 g
20 g
100 ml
50 ml
150 g jadrá
320 g domáca




Postup

  1. 1

    Z trošky vlažnej vody, droždia, cukru a múky urobíme kvások, necháme ho nakysnúť a potom zmiešame so zmesou zvyšnej múky, pistácií, oleja, rasce, cukru a octu tak, aby sa cesto oddeľovalo od stien nádoby a bolo trochu riedke a s bublinkami. Počas miesenia pridávame vlažnú vodu. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť.

  2. 2

    Po vykysnutí urobíme z cesta bochník alebo iný tvar a dáme ho piecť na 220 0C na prvých asi 15 minút, potom teplotu znížime na 190 °C a dopečieme ho. Po upečení pokropíme chlebík vodou a prikryjeme utierkou.

  3. 3

    Cibuľový džem: hnedý cukor rozpustíme, pridáme červenú cibuľu, nakrájanú na polkolieska, podlejeme červeným vínom a octom, osolíme a dusíme do mäkka. Zjemníme maslom podľa potreby. Cibuľa musí byť mäkká a šťava musí mať konzistenciu hustého sirupu. Z chlebíka vykrojíme požadované tvary, navrstvíme naň plátky opečenej šunky a cibuľového džemu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia