Orieškový chlebík s údeninou
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 8. januára 2013
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
500 g (čím tmavšia, tým lepšie) |
|
40 g čerstvé |
|
300 ml |
|
20 g |
|
30 g |
|
100 ml |
|
10 ml |
|
10 g |
|
200 g |
|
20 g |
|
100 ml |
|
50 ml |
|
150 g jadrá |
|
320 g domáca |
|
Postup
-
1
Z trošky vlažnej vody, droždia, cukru a múky urobíme kvások, necháme ho nakysnúť a potom zmiešame so zmesou zvyšnej múky, pistácií, oleja, rasce, cukru a octu tak, aby sa cesto oddeľovalo od stien nádoby a bolo trochu riedke a s bublinkami. Počas miesenia pridávame vlažnú vodu. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť.
- 2
Po vykysnutí urobíme z cesta bochník alebo iný tvar a dáme ho piecť na 220 0C na prvých asi 15 minút, potom teplotu znížime na 190 °C a dopečieme ho. Po upečení pokropíme chlebík vodou a prikryjeme utierkou.
- 3
Cibuľový džem: hnedý cukor rozpustíme, pridáme červenú cibuľu, nakrájanú na polkolieska, podlejeme červeným vínom a octom, osolíme a dusíme do mäkka. Zjemníme maslom podľa potreby. Cibuľa musí byť mäkká a šťava musí mať konzistenciu hustého sirupu. Z chlebíka vykrojíme požadované tvary, navrstvíme naň plátky opečenej šunky a cibuľového džemu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu