Orieškový chlebík s údeninou
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 8. januára 2013

Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
| 500 g (čím tmavšia, tým lepšie) | 
                                                             | 
                                                    
| 40 g čerstvé | 
                                                             | 
                                                    
| 300 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 20 g | 
                                                             | 
                                                    
| 30 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 10 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 10 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 20 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 50 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g jadrá | 
                                                             | 
                                                    
| 320 g domáca | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Z trošky vlažnej vody, droždia, cukru a múky urobíme kvások, necháme ho nakysnúť a potom zmiešame so zmesou zvyšnej múky, pistácií, oleja, rasce, cukru a octu tak, aby sa cesto oddeľovalo od stien nádoby a bolo trochu riedke a s bublinkami. Počas miesenia pridávame vlažnú vodu. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť.
- 2
 Po vykysnutí urobíme z cesta bochník alebo iný tvar a dáme ho piecť na 220 0C na prvých asi 15 minút, potom teplotu znížime na 190 °C a dopečieme ho. Po upečení pokropíme chlebík vodou a prikryjeme utierkou.
- 3
 Cibuľový džem: hnedý cukor rozpustíme, pridáme červenú cibuľu, nakrájanú na polkolieska, podlejeme červeným vínom a octom, osolíme a dusíme do mäkka. Zjemníme maslom podľa potreby. Cibuľa musí byť mäkká a šťava musí mať konzistenciu hustého sirupu. Z chlebíka vykrojíme požadované tvary, navrstvíme naň plátky opečenej šunky a cibuľového džemu.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu