Orieškový chlebík s údeninou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z trošky vlažnej vody, droždia, cukru a múky urobíme kvások, necháme ho nakysnúť a potom zmiešame so zmesou zvyšnej múky, pistácií, oleja, rasce, cukru a octu tak, aby sa cesto oddeľovalo od stien nádoby a bolo trochu riedke a s bublinkami. Počas miesenia pridávame vlažnú vodu. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť.
  2. Po vykysnutí urobíme z cesta bochník alebo iný tvar a dáme ho piecť na 220 0C na prvých asi 15 minút, potom teplotu znížime na 190 °C a dopečieme ho. Po upečení pokropíme chlebík vodou a prikryjeme utierkou.
  3. Cibuľový džem: hnedý cukor rozpustíme, pridáme červenú cibuľu, nakrájanú na polkolieska, podlejeme červeným vínom a octom, osolíme a dusíme do mäkka. Zjemníme maslom podľa potreby. Cibuľa musí byť mäkká a šťava musí mať konzistenciu hustého sirupu. Z chlebíka vykrojíme požadované tvary, navrstvíme naň plátky opečenej šunky a cibuľového džemu.