Orgovánový sirup
Orgovánový sirup

Orgovánový sirup

conscientia - fotkaconscientia, 19. júna 2017

...lebo orgován.

Suroviny

cca 10 - 12 vetvičiek
2 ks
800 g
20 g
2 l




Postup

  1. 1

    Nechám zovrieť vodu s kyselinou citrónovou. Doprajem jej čas na vychladenie. Ideálnu teplotu odhadnem ponorením lakťa do vody. (Áno, už mám prax. A po ruke gél na popáleniny.)

  2. 2

    Medzitým z vetvičiek orgovánu odstránim listy. Kvety jemne postŕham do sita a veľmi zľahka ich prepláchnem vodou.

  3. 3

    Keď je voda podľa môjho lakťa "tak akurát", vhodím do nej orgovánové kvety a citróny bez kôry, nakrájané na plátky. Nechám ich užívať si aspoň 24 až 48 hodín v chladnej miestnosti. Občas premiešam.

  4. 4

    Cez gázu precedím výluh, pridám cukor a zohrejem ho asi na 60 stupňov. Nalejem do fľašiek a tie prevrátim hore dnom.

  5. 5

    Poznámky na záver: 0. Niekto ešte sterilizuje, niekto nie. 1. Čím tmavší orgován, tým viac tmavší sirup. 2. Cukor je ako vždy prispôsobiteľný. 3. Tento rok sa mi osvedčilo dlhšie lúhovanie. Sirup stratil horkastý chvostík, na ktorý sa minulý rok moja priateľka sťažovala.

Diskusia k receptu

janara
ani som netušila, že orgován je " jedlý", načo sa používa sirup ? ako malinovka, či ako liečivá tekutina ?
haji
@Janara (19.6.2017 19:18)
Přidala jsem odkaz k Mirop, jsem rychlejší než rychlá.
@Mirop : Nějak tě to leklo? To víš, slivovice to není, takže šup, zapij ten úlek hrubým štamrlíkom a zalistuj v inom recepte.
mitzy
Jéj, úžasné foto, postup veľmi zaujímavý. Orgovánový sirup som jakživ nevidela. Parádny recept si pridala! Ukladám a lepím na nástenku 5*
radost
Sirupy..maceráty..tinktúry..výluhy.. možno robiť temer zo všetkého v prírode..všetko má dáke liečivé účinky..prečo nie orgován...:-)
haji
@Conscientia ty máš ale trpělivost, také malé kvety... určitě bych ráda ochutnala, musí být zajímavý! Jsi šikulka, díky za receptík.
cesminaz
Zaujimavé,ani ja som nevedela,ze je orgován jedlý.No u nas je uz mesiac ak nie viac po orgováne.
mirop
zdroj wikipedia: Plod, kůra, listy a kořeny šeříku obsahují látku syringin,[5][6] která při styku s lidskou pokožkou může působit dráždivě a vyvolat alergickou reakci.[6] Syringin dráždí také sliznici[6] a nalezneme jej rovněž v mnoha dalších rostlinách, které mohou být člověku jedovaté.[7]
conscientia
...krišpín dolina! (Konzultovala som to s  www.juls.savba.sk/ediela/ks/2007/2/ks2007-2.pdf...
)

Poviem to decentne, lebo som krehká víla: orgovánový sirup je jedlý a pitný. Robím ho len z jednej dávky, no zatiaľ žijú všetci, ktorí ho pili a podieľali sa na záverečnom ostrihaní orgošu (po odkvitnutí). (Pod orgošom myslím orgován, nie orgazmus. Len aby to bolo jasné.)

Zatiaľ na sebe nikto nespozoroval účinky v štýle Votrelca. Neviem, či ten sirup má liečivé účinky, no recept som pred rokmi našla v nejakom časopise, a pretože som zlodej a vidím zaujímavý recept, kradnem. (Moja kaderníčka sa tvárila, že nič nevidí.) Upravila som si ho podľa (nielen mojich) potrieb a (nielen mojich) chutí.


veronika312
Ja som to robila podľa iného receptu a tam nebolo napysane že mám dať vychladiť tu vodu a zaliala som tie kvietky horúcim az tu som nasla ze treba trochu vychladit bude to dobré ?? Či to mám rovno vyhodiť ???
zabku
@Veronika312 (2.5.2018 23:21)

Tiez som sa v recepte, podla ktoreho som sirup robila, nedocitala, ze vodu treba nechat vychladnut a zaliala kvety horucou...Ale sirup sa podaril.
conscientia
@Veronika312 Daj mu šancu. Som oficiálny sirupér rodiny a už som tiež párkrát zalievala horúcou vodou (hoci nie orgován) a k tragédii nedošlo. V najhoršom prípade bude mať sirup výraznejší tzv. chvostík (dochuť), ale pitný by mal byť.