Orgovánový sirup

Orgovánový sirup

Autor receptu: conscientia

...lebo orgován.

Suroviny

Postup

  1. Nechám zovrieť vodu s kyselinou citrónovou. Doprajem jej čas na vychladenie. Ideálnu teplotu odhadnem ponorením lakťa do vody. (Áno, už mám prax. A po ruke gél na popáleniny.)
  2. Medzitým z vetvičiek orgovánu odstránim listy. Kvety jemne postŕham do sita a veľmi zľahka ich prepláchnem vodou.
  3. Keď je voda podľa môjho lakťa "tak akurát", vhodím do nej orgovánové kvety a citróny bez kôry, nakrájané na plátky. Nechám ich užívať si aspoň 24 až 48 hodín v chladnej miestnosti. Občas premiešam.
  4. Cez gázu precedím výluh, pridám cukor a zohrejem ho asi na 60 stupňov. Nalejem do fľašiek a tie prevrátim hore dnom.
  5. Poznámky na záver: 0. Niekto ešte sterilizuje, niekto nie. 1. Čím tmavší orgován, tým viac tmavší sirup. 2. Cukor je ako vždy prispôsobiteľný. 3. Tento rok sa mi osvedčilo dlhšie lúhovanie. Sirup stratil horkastý chvostík, na ktorý sa minulý rok moja priateľka sťažovala.