Orgovánový sirup
Orgovánový sirup

Orgovánový sirup

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 2. mája 2023
Orgovánový sirup
Foto: Shutterstock

Voňavý sirup z orgovánových kvietkov je životabudičom v období, keď sa cítime v strese, pôsobí osviežujúco aj omladzujúco. Pripravuje sa z kvetov, ktoré ešte Zobraziť celý popisVoňavý sirup z orgovánových kvietkov je životabudičom v období, keď sa cítime v strese, pôsobí osviežujúco aj omladzujúco. Pripravuje sa z kvetov, ktoré ešte nie sú úplne rozkvitnuté.

20 (+ lúhovanie) minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 vetvičiek (kvety)
1 l
750 g
1 ks (bio)
30 g




Postup

  1. 1

    Z dvadsiatich vetvičiek orgovánu otrháme okvetné lístky bez zelených stoniek. Do litra prevarenej vody pridáme 750 g kryštálového cukru, varíme asi 5 minút.

  2. 2

    Pridáme 1 biocitrón nakrájaný na tenké kolieska a 30 g kyseliny citrónovej.

  3. 3

    Do väčšej, aspoň trojlitrovej sklenenej nádoby vysypeme kvety orgovánu a zalejeme ich horúcim cukrovým sirupom. Necháme prikryté gázou na chladnom a tmavom mieste lúhovať 3 dni.

  4. 4

    Potom precedíme cez jemnú gázu do fliaš a sirup uchovávame v chladničke. Na limonádu zalievame jeden diel sirupu ôsmimi dielmi vody.

Diskusia k receptu

chemik
Jen upozorňuji, že citron musí být dokonale oloupaný jako v receptu číslo 67928-recept.html, abychom nevyrobili citronádu.
kucharka
Orgovánová vôňa sa mi veľmi páči - pripomína mi to detstvo a babkinu záhradu :-)
V jedle som orgován ešte neskúsila, musím to napraviť …




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia