Orechový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: nicopopa

Pretože som už začala vám prezentovať džemy aj lekváry rumunské, čo sú hrdosť každej gazdinke, teraz budem vám predstaviť orechový lekvár. Má špecifickú chuť. Patrí k mojím najobľúbenejším.

4
porcie
300 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zbierame si zelene orechy skôr ako začnú v nútri byť tvrdé. Ak zbierame neskoro, potom už budú horké a budú pokaziť náš lekvár. Pre orientaciu musia mat takú veľkosť ako na fotke.
  2. Čistíme orechy ktoré hádžeme hneď do studenej vody, do ktorej sme nakrájali predtým plátky citrónu. Musíme čistiť celá zelená kôrka ktorá pustí strašnú hnedú farbu na ruky. Možno je lepšie zobrať rukavice. V studenej vode necháme stáť orechy 24 hodiny a v tomto čase vymeníme tá voda asi 3-4 krát.
  3. Musia byť očistené asi tak ako som dala na túto fotku - detail predchádzajúcej pre lepšie vidieť.
  4. Pripravíme si sirup z vody a cukru - dobre rozmiešame za stáleho varenia, a keď je cukor roztopený, hodíme orechy do vody. Dáme aj klinčeky, aby sa varili spolu s orechami.
  5. Varíme na malý oheň dokedy získame dobrú konzistenciu. Na koniec pridame vanilkový cukor. Necháme potom vychladnúť a dáme do pohárov.
  6. Poznámka: veľká práca, ale pre takú delikatesu myslím, že sa oplatí skúsiť.