Orechový čaj

boise - fotkaboise, 29. októbra 2015
Orechový čaj
Foto: boise

Mám na záhrade orech. Ba dokonca orešisko. Hoci som na orechy alergická, poslušne ich lúpem a podávam ostatným nealergickým členom rodiny. Ja si dávam Zobraziť celý popisMám na záhrade orech. Ba dokonca orešisko. Hoci som na orechy alergická, poslušne ich lúpem a podávam ostatným nealergickým členom rodiny. Ja si dávam radšej orechovicu pripravenú na Jána. Nuž a teraz v období absolútneho kašľa suchého, vlhkého, dlhodobého a neutíchajúceho si svorne v rytme kašľa popíjame orechový čaj. Pomáha. FAKT ;)

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 ks
0,5 l




Postup

  1. 1

    Existujú dva postupy prípravy orechového čaju proti kašľu. Oba sa bijú do pŕs, že práve ten konkrétny je ten správny. Je na vás, ktorý variant vyskúšate. Začíname rovnako. Škrupiny z desiatich orechov umyjeme a zalejeme 0,5l studenej vody. Pokiaľ máte dosť času, vyskúšajte variant A - takto namočené ich nechajte lúhovať 12 hodín.

    Orechový čaj - obrázok 1
  2. 2

    Ak ste sa rozhodli pre rýchlejšiu alternatívu, nemusia sa vopred lúhovať, rovno ich povarte 30 minút a potom ich nechajte ešte cca 15-20 minút postáť vo vývare. Pokiaľ ste ich najskôr lúhovali, povarte ich len krátko - cca 5 minút. Keď je čaj teplý (nie horúci), doslaďte ho medom a trebárs šípkovým sirupom (recept som pridala nedávno) a teplý pite po dúškoch. Odporúča sa najmä pri dlhodobom, opakujúcom sa, alebo vlhkom kašli.

    Orechový čaj - obrázok 2

Diskusia k receptu

ilusa
No tak to som este nepocula,ale urcite vyskusam.Som velmi zvedava,ci je aj chutny a budem ho chciet pit aj mimo nachladnutia
denyany
Ani ja som o takom nepočula, ale hneď idem pozrieť, či mám tých desať orechov(ostali zabudnuté v miske po zrušení vianočnej dekorácie a teraz sa zídu). Dcéra zade desne kašle, ako každý rok a už neviem, čo by jej pomohlo... Tak idem vyskúšať tento recept.
duskousko
...-;)! Vdaka v kazdom pripade za napad!...Tiez som nikdy nepocul a obycajne skrupinky hazdem do krbu/kachiel/sporaka...-:)!? Ako kde a kedy... Vyskusam vsak urcite, lebo za pokus sa nic neda! Je to ako s milovanim.. : "skusat sa musi...aj ked sa "hnusi.."..(ale komu by sa "hnusilo"..?!), iba ak nejakej "zaschnutej" starej babe...ale to je tiez potom chyba chlapa...-;)!
katka78
V nedeľu som vylúpala posledné orechy, škoda, že recept neprišiel skôr, škrupinky sú už nenávratne preč. Nevadí, ukladám ho k budúcemu roku, na tento mi proti kašľu zostala ešte jedna fľaška sirupu z materinej dúšky od vlani.
gabriele
zaujimavy recept...akurat som spominala, ked som lupala orechy, ze nam mama varila caj z tych prepaziek orecha, co oddeluju vnutri orechove polovicky...ale uz si nepamatam, ci to bolo proti kaslu...ale mozno ano...lebo nam ho varila iba v pocas chladnejsieho obdobia
boise
@afataga nuz kedze som na orechy alergicka a teda som ich vela nepojedla, tak mozem len tak za seba...ano je tam nejaka ta orechova pachut. Osobne mi to nechuti, kym do toho nenaladujem med :) Potom je to uz uplne v pohode. Detom to ale chuti ovela viac ako cibulovy caj.
marta5
Mám to vyskúšané,keď mi už nič nepomáhalo,niekto mi poradil,čaj z orechových škrupiniek a pomohlo to.Dobrá rada nad zlato...
mariadra
Ja to tiež počujem prvýkrát, likér zo zelených orechov som robievala, ale o tomto čaji som ešte nepočula. Vďaka za recept Boise !
Ja na úporný kašeľ používam macerát zo skoroceľa kopijovitého, tiež to pomáha. Popíjam ho po dúškoch v priebehu celého dňa.




torticka
Co to, co to pises o tej orechovici na Jana? A uz si dala ten recept? Veeelmi ma zaujima:-)
1x sracz
babucka
Robila som to mojej mamke,mala zapal pohrudnice a strasne kaslala.
jack
No tak toto určite vyskúšam.Super nápad.Orechy teraz sú,bude sa piecť a škrupinky tiež využijem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia