Orechový čaj

Autor receptu: boise

Mám na záhrade orech. Ba dokonca orešisko. Hoci som na orechy alergická, poslušne ich lúpem a podávam ostatným nealergickým členom rodiny. Ja si dávam radšej orechovicu pripravenú na Jána. Nuž a teraz v období absolútneho kašľa suchého, vlhkého, dlhodobého a neutíchajúceho si svorne v rytme kašľa popíjame orechový čaj. Pomáha. FAKT ;)

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Existujú dva postupy prípravy orechového čaju proti kašľu. Oba sa bijú do pŕs, že práve ten konkrétny je ten správny. Je na vás, ktorý variant vyskúšate. Začíname rovnako. Škrupiny z desiatich orechov umyjeme a zalejeme 0,5l studenej vody. Pokiaľ máte dosť času, vyskúšajte variant A - takto namočené ich nechajte lúhovať 12 hodín.
  2. Ak ste sa rozhodli pre rýchlejšiu alternatívu, nemusia sa vopred lúhovať, rovno ich povarte 30 minút a potom ich nechajte ešte cca 15-20 minút postáť vo vývare. Pokiaľ ste ich najskôr lúhovali, povarte ich len krátko - cca 5 minút. Keď je čaj teplý (nie horúci), doslaďte ho medom a trebárs šípkovým sirupom (recept som pridala nedávno) a teplý pite po dúškoch. Odporúča sa najmä pri dlhodobom, opakujúcom sa, alebo vlhkom kašli.