Orechový a makový koláč
Orechový a makový koláč

Orechové a makové koláče s lekvárom fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 7. decembra 2017
Orechové a makové koláče s lekvárom (fotorecept)
Foto: monty469

Máte chuť na orechový, či makový koláč? Neviete sa rozhodnúť? Žiaden problém. Ponúkam vám recept na obe varianty :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
4 ks
100 g
1 bal
200 g
3-4 PL
Orechová náplň:
100 g mleté
4 PL
1 bal
2 ks
Maková náplň:
70 g mletý
4 PL
1 bal
2 ks
Okrem toho:
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do misy dáme suroviny na cesto a zhnetieme. Cesto dáme do chladničky na 30 min odpočinúť. Potom ho rozdelíme na 4 rovnaké časti.

    Orechové a makové koláče s lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každú časť rozvaľkáme na obdĺžnik 20×30 cm, najlepšie na papieri na pečenie. Skúsila som aj bez neho, no prenos na plech nedopadol veľmi dobre. Takže použiť papier na pečenie, natrieť dobre lekvárom, trochu zrolovať cesto z oboch strán a nechať miesto na plnku.Z papiera som potom odstrihla zbytočnú časť a koláč preniesla na plech. Tak som urobila všetky 4 časti. Pod orechovú plnku som dala marhuľový lekvár a pod makovú višňový.

    Orechové a makové koláče s lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz pripravíme plnky. Vyšľaháme tuhý sneh zo 4 bielkov. Do jednej misy dáme orechy a cukor, do druhej mak a cukor. Sneh som rozdelila na polovicu a zamiešala do maku a orechov.

    Orechové a makové koláče s lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do medzier v ceste dáme plnky. Do dvoch orechovú a do dvoch makovú. Pečieme pri 180 °C 30-35 min. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

    Orechové a makové koláče s lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč je jemný, krehký a na druhý deň je ešte lepší :-)

    Orechové a makové koláče s lekvárom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Tvoje koláče ma veru oslovili. Idú do tohtoročného vianočného repertoáru. Srdečná vďaka so želaním krásneho predsviatočného obdobia.
anina6
už je recept uložený a pripravený na vyskúšanie, veľmi prudko jedlý koláčik vyzerá byť. pekný večer želam.
jack
Si sa rozbehla nejak.Nezdá sa ti?Super vyzerajú.Ináč sa mi snívalo o takých veľkých makových koláčoch:))))To znamená len jedno,že mi z nich musíš poslať:DDD
haji
Oh, jaké krásné koláče! Jeden krásnější než druhý, chutnat mi budou obě varianty. Bezva postup, krásná práce! Jsi šikulka!!
motyka
Preposlala som sestre. Na Vianoce pečieme. Vyzerá výborne a podľa Tvojich receptov nám aj všetko chutí. Takže, určite výborná chuť. Spomenieme si na teba a pripijeme na zdravie pri štedrej večeri.
monty469
@Afataga haha, obcas neuskodi taka mensia provokacia :-) Vdaka
@Ancicka , @Farbuska , Anina6 kočky, dakujem vam velmi pekne. Budem rada ak ich upeciete. Piekla som ich vcera a dnes v praci mali velky uspech, doma ani nehovorim. Uz ich skoro niet
@Jack moja mila sestricka, no co povedat. Aj by som ti poslala, no uz velmi nie je co. Tak zatial ostan pri snivani :-))))
@Haji dakujem ti velmi pekne
Prajem vam pekny vecer
1x haji
monty469
@Motyka (7.12.2017 20:19)

Dakujem ti velmi pekne. Verim, ze budete spokojne. Doma to vidim na svojich chlapoch :-)) Prajem ti pekny vecer
monty469
@Izabella929 (7.12.2017 20:42)

Izka dakujem ti velmi pekne. Macacie oci zaujimavy nazov. Ja som rozmyslala ako kolacik nazvat, lebo zavin to nie je, stola tiez nie a povodny recept sa volal dedkove kolace a to sa mi nejako nehodilo... tak som to nazvala tak ako to je. Prajem ti pekny vecer
1x haji
cesminaz
Kombinácia lekvár orechy a lekvár mak je super :-) Pekné koláče si upiekla.
katka78
Vyzerajú fantasticky a že chutia božsky je nad slnko jasné. Ešte aj tie lekváre si skvele zvolila k jednotlivým plnkám. Kvitujem použitie bravčovej masti, takéto koláče, ale aj záviny s ňou chutia najlepšie, môj starý otec tak piekol a boli dokonalé. Už len spomínam.
1x haji
mitzy
No teda :) až mi oči vypadli! Krásne dielo, len mi chýba ešte fotka fotiek - Monty!
mysiacik
ajaaaj, taketo kolaciky ja mozeeem :D a este za teplaa...vyzeraju uzasneee :D sikulkaaa vonaju az ku mne :D
monty469
@Cesminaz dakujem ti velmi pekne
@Katka78 dakujem ti velmi pekne. Do urcitych receptov mi jednoducho pasuje bravc.mast. Ved nase babicky piekli hlavne s mastou a ich kolace boli nezabudnutelne. A ja milujem stare recepty a pri ich priprave sa snazim nemenit pouzite suroviny. Cesto je fantasticke, jemne a ta chut..... proste, treba vyskusat :-) Ved vcera som piekla aj rozky s mastou, v praci nechapali , ake su skvele a mast tam vobec necitit.
luclup
Tak toto sa ti podarilo - ako vsetko co vykuzlis v tvojej kuchyni. Vsetky moje oblubene chute v jednom. Na pohlad vyzeraju uzasne a rovnako tak aj urcite chutili. Si sikovna gazdinka, doma sa maju ako v raji ❤
olinecka
@Monty469 (8.12.2017 13:42)

Tak teraz ľutujem, že pozerám večer takéto dobroty lákajú má.Ja večer vôbec nemôžem takéto fajnoty.Chvalim
monty469
@Jack (8.12.2017 19:39)

Ty si o tom pochybovala? Vsak Monty je nebezpecny tigerrrrr :-))))
sracz
Veľmi lákavé sladké pokušenie milá @Monty469 a ja, dobre sa poznajúc, vie, že by som neodolal. Teraz však musím držať "pysk a krok", lebo tunajšej nemocnici som s dôverou odovzdal 3 "žolčovo" kamene, každý s Ø ≥ 20 mm! Bars šmačňe vipatrajuci kolačok, ľem ňeznam, či ci pri pečeňu pukol, bo jak svojoho času jeden z našich Varešakoch zos Zemplína napísal, že také kolački muša puknuc!
monty469
@Sracz (9.12.2017 02:01)

Dakujem ti velmi pekne. Tak to si mal riadne kamene. Takze teraz dieta. Prajem ti skore zotavenie. A co še tyka teho puknuca u kolačoch ta to še hutori pri kysnutych a tote ne kysnute. Aspoň co ja znam. Pozdravujem
1x sracz
babkamt
Zaujímavý koláč nám ponúkaš. Zapísala som si ho do písanky. Ešte som sa nerozhodla, čo budem tento rok piecť :-)
siisa
Parádny koláč :) Ten orechový si objednávam :)
monty469
@Siisa (11.12.2017 19:12)

Dakujem ti velmi pekne. Objednavka prijata, zrealizujem, odchytim holuba a poslem
semia
Dobrý deň,včera som ho skúsila upiecť a je naozaj geniálny. ako s makom tak aj s orechami. netreba šetriť s lekvárom a vysledok je potom super :-) dakujem za recept
semia
Dobrý deň,včera som ho skúsila upiecť a je naozaj geniálny. ako s makom tak aj s orechami. netreba šetriť s lekvárom a vysledok je potom super :-) dakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia