Foto: ancicka
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
2,5 dl |
|
2 ks |
|
50 g mäkké |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
550 g |
|
1 ČL |
|
1 ks (šťava a kôra) |
|
1/2 bal. čerstvé |
|
Na potretie: | |
1 ks menšie |
|
Na potretie cesta: | |
roztopené |
|
Orechová plnka: | |
200 g mleté |
|
podľa chuti |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Klasickým spôsobom si vypracujeme cesto, alebo necháme vypracovať a vykysnuť nejakým elektrickým pomocníkom.
- 2
Keď je cesto vykysnuté, na pracovnej doske ho prehnetieme a rozdelíme na štyri rovnaké časti, každú vyvaľkáme do kruhu vo veľkosti plechu. Jeden kruh cesta potrieme roztopeným maslom, posypeme časťou orechovej plnky a zakryjeme druhým kruhom cesta. Opäť potrieme roztopeným maslom, posypeme orechovou plnkou, položíme tretie cesto. Nasleduje maslo, orechy a nakoniec všetko zakryjeme štvrtým rozvaľkaným cestom.
- 3
Preložíme na plech, vyložený papierom na pečenie. Tento kruh, prekrojíme na 8 častí, od stredu po okraj, ale nie celkom, len asi 2 cm od okraja. Rozrezané trojuholníky popretáčame od stredu po okraj.
- 4
Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme (25-30 minút na 180-200 °C).
Tiež orechový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu