Orechový koláč
Orechový koláč

Orechová hviezda

ancicka - fotkaancicka, 17. apríla 2023
Orechová hviezda
Foto: ancicka
16
porcií
20 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

2,5 dl
2 ks
50 g mäkké
2 PL
1 bal.
550 g
1 ČL
1 ks (šťava a kôra)
1/2 bal. čerstvé
Na potretie:
1 ks menšie
Na potretie cesta:
 roztopené
Orechová plnka:
200 g mleté
podľa chuti
1 bal.




Postup

  1. 1

    Klasickým spôsobom si vypracujeme cesto, alebo necháme vypracovať a vykysnuť nejakým elektrickým pomocníkom.

  2. 2

    Keď je cesto vykysnuté, na pracovnej doske ho prehnetieme a rozdelíme na štyri rovnaké časti, každú vyvaľkáme do kruhu vo veľkosti plechu. Jeden kruh cesta potrieme roztopeným maslom, posypeme časťou orechovej plnky a zakryjeme druhým kruhom cesta. Opäť potrieme roztopeným maslom, posypeme orechovou plnkou, položíme tretie cesto. Nasleduje maslo, orechy a nakoniec všetko zakryjeme štvrtým rozvaľkaným cestom.

  3. 3

    Preložíme na plech, vyložený papierom na pečenie. Tento kruh, prekrojíme na 8 častí, od stredu po okraj, ale nie celkom, len asi 2 cm od okraja. Rozrezané trojuholníky popretáčame od stredu po okraj.

  4. 4

    Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme (25-30 minút na 180-200 °C).

Diskusia k receptu