Opitý Izidor
foodblog Medové motúzy, 22. decembra 2022
Foto: Jana Štrbková
Orechový zákusok Opitý Izidor patrí k rodinným skvostom, ktoré nesmú na Vianoce chýbať.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
150 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
80 g |
|
20 g |
|
1 bal. |
|
100 g mleté |
|
Na orechovú plnku: | |
250 g mleté |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
150 ml |
|
Na kakaový krém: | |
300 ml |
|
100 g kryštálový |
|
40 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
300 g |
|
Na polevu: | |
130 g |
|
130 ml (33 %) |
|
Na potretie korpusu: | |
200 g |
|
Na ozdobenie: | |
celé |
|
Postup
-
1
Korpus: Zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešame do nadýchanej peny. Bielky s práškovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Múku spolu s kakaom a kypriacim práškom preosejeme, primiešame mleté vlašské orechy. Do maslovej peny primiešame múčnu zmes a nakoniec zľahka primiešame sneh.
- 2
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 30 x 30 centimetrov, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Necháme vychladnúť a natrieme marhuľovým džemom.
- 3
Orechová plnka: Mleté vlašské orechy krátko opražíme na suchej panvici. Presypeme do misky, pridáme práškový a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a zalejeme rumom. Premiešame a rozotrieme na vychladnutý korpus natretý džemom.
- 4
Kakaový krém: Privedieme do varu 200 ml mlieka spolu s cukrom. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania varíme asi 2 minúty. Vanilkový krém za občasného miešania vychladíme, dohladka vmiešame zmäknuté maslo. Do krému nakoniec primiešame preosiate kakao a rozotrieme na orechovú vrstvu.
- 5
Zákusok necháme stuhnúť v chladničke.
- 6
Poleva: Zohrejeme smotanu do bodu varu a horúcou zalejeme rozlámanú čokoládu. Dohladka vymiešame polevu, ktorú rozotrieme na vychladnutý zákusok.
- 7
Necháme vychladiť v chladničke, nakrájame na rezy a dozdobíme celými vlašskými orechmi.
Tiež orechový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Je to kultový zákusok, niekto cesto robí len obyčajú piškótu. Ušetria sa orechy.