Orechový zákusok
Orechový zákusok

Opitý Izidor

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 22. decembra 2022
Opitý Izidor
Foto: Jana Štrbková

Orechový zákusok Opitý Izidor patrí k rodinným skvostom, ktoré nesmú na Vianoce chýbať.

1 plech
porcia
45 (+ chladenie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
150 g
4 ks
80 g
20 g
1 bal.
100 g mleté
Na orechovú plnku:
250 g mleté
100 g
1 bal.
1 ČL nastrúhaná
150 ml
Na kakaový krém:
300 ml
100 g kryštálový
40 g
50 g
2 ks
300 g
Na polevu:
130 g
130 ml (33 %)
Na potretie korpusu:
200 g
Na ozdobenie:
 celé




Postup

  1. 1

    Korpus: Zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešame do nadýchanej peny. Bielky s práškovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Múku spolu s kakaom a kypriacim práškom preosejeme, primiešame mleté vlašské orechy. Do maslovej peny primiešame múčnu zmes a nakoniec zľahka primiešame sneh.

  2. 2

    Cesto rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 30 x 30 centimetrov, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Necháme vychladnúť a natrieme marhuľovým džemom.

  3. 3

    Orechová plnka: Mleté vlašské orechy krátko opražíme na suchej panvici. Presypeme do misky, pridáme práškový a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a zalejeme rumom. Premiešame a rozotrieme na vychladnutý korpus natretý džemom.

  4. 4

    Kakaový krém: Privedieme do varu 200 ml mlieka spolu s cukrom. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania varíme asi 2 minúty. Vanilkový krém za občasného miešania vychladíme, dohladka vmiešame zmäknuté maslo. Do krému nakoniec primiešame preosiate kakao a rozotrieme na orechovú vrstvu.

  5. 5

    Zákusok necháme stuhnúť v chladničke.

  6. 6

    Poleva: Zohrejeme smotanu do bodu varu a horúcou zalejeme rozlámanú čokoládu. Dohladka vymiešame polevu, ktorú rozotrieme na vychladnutý zákusok.

  7. 7

    Necháme vychladiť v chladničke, nakrájame na rezy a dozdobíme celými vlašskými orechmi.

Diskusia k receptu

boxik
Mal som tretieho suseda čo sa volal Izidor , dnes by už mal cez 100 , alkohol mu nebol cudzí ,ale tak krásne ,ako tieto koláčiky nevyzeral ani v najlepších rokoch. Len pre poriadok tohoto piekla kedysi moja mama a vždy boli top ,asi ako tie tvoje . Veselé sviatky .
marienka44
Práškový cukor ide aj do žĺtkov, aj do snehu. V akom pomere rozdeliť uvedené množstvo práš. cukru 150 g? Alebo je to množstvo len do masla a žĺtkov? Koľko do snehu?

Je to kultový zákusok, niekto cesto robí len obyčajú piškótu. Ušetria sa orechy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia