Orechový zákusok
Opitý Izidor
Autor receptu: redakcia
Orechový zákusok Opitý Izidor patrí k rodinným skvostom, ktoré nesmú na Vianoce chýbať.
1 plech porcia |
45 (+ chladenie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešame do nadýchanej peny. Bielky s práškovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Múku spolu s kakaom a kypriacim práškom preosejeme, primiešame mleté vlašské orechy. Do maslovej peny primiešame múčnu zmes a nakoniec zľahka primiešame sneh.
- Cesto rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 30 x 30 centimetrov, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme
v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
Necháme vychladnúť a natrieme marhuľovým džemom.
- Orechová plnka: Mleté vlašské orechy krátko opražíme na suchej panvici. Presypeme do misky, pridáme práškový a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru
a zalejeme rumom. Premiešame a rozotrieme na vychladnutý korpus natretý džemom.
- Kakaový krém: Privedieme do varu
200 ml mlieka spolu s cukrom. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania varíme asi 2 minúty. Vanilkový krém za občasného miešania vychladíme, dohladka vmiešame zmäknuté maslo. Do krému nakoniec primiešame preosiate kakao a rozotrieme na orechovú vrstvu.
- Zákusok necháme stuhnúť v chladničke.
- Poleva: Zohrejeme smotanu do bodu varu a horúcou zalejeme rozlámanú čokoládu. Dohladka vymiešame polevu, ktorú rozotrieme na vychladnutý zákusok.
- Necháme vychladiť v chladničke, nakrájame na rezy a dozdobíme celými vlašskými orechmi.