Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka fotorecept
Foto: sracz
Zlodej, vreckár, kmín, lapko či živáň, jedna banda. Experimentoval som XXXXL variantom štípľavosti marinády a zároveň aj „živánskej“ a podarilo sa. Moje krajšie a Zobraziť celý popisZlodej, vreckár, kmín, lapko či živáň, jedna banda. Experimentoval som XXXXL variantom štípľavosti marinády a zároveň aj „živánskej“ a podarilo sa. Moje krajšie a lepšie JA má plechovú pusinku a objednala si niečo à la „drakov plamenný dych“! No nevyhoviete krásnej aj prosbe, keď vás čaká sladká šťavnatá odmena? Škoda len, že som opäť nezohnal bravčovú krkovičku, ale aj z pliecka sa mi podarilo zmajstrovať super pochúťku. Kto má aj klobásovo- gulášovú zmes pána Bandiho Urblika z KN, má „jackpot“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 - 800 g (krkovička) |
|
podľa chuti g |
|
|
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL |
|
4 polkrajcov |
|
8 listov |
|
4 ČL |
|
4 - 5 PL |
|
Beťárska marináda: | |
333 - 500 ml |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 - 2 PL |
|
1 ks |
|
5 - 6 strúčikov |
|
2 - 3 PL (zázvor) |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
75 - 100 ml |
|
Postup
-
1
vlastná príprava tejto úžasnej gastronomoickej lahôdky začína 2÷3 dni pred akciou „A“ a časom „Č“! To je doba, počas ktorej jemne osolené a „čoeMČeKované“ plátky mäsa musia nasiaknúť „ekrazitovou“ marinádou. Dôkladne som ju vyšľahal z čierneho 16° piva (bez problémov už viem kúpiť priamo s ďumbierom „Ginger Beer“), slnečnicového oleja, extra hot tabasca, pretlačeného cesnaku, postrúhanej cibule, mletej štípľavej papriky, klobásovo gulášovej zmesi „KN“, plnotučnej horčice (zásadne z Liptova), čerstvo strúhaného ďumbiera a čerstvo mletej borievky. Štyri, skoro 20 mm, plátky bravčového pliecka som jemne „vyklepal“, obojstranne ich osolil a pomocou „pepro_bazuky“ pokryl čerstvo mletým čiernym korením. Následne som ich „utopil“ v pripravenej marináde a „zadekľované“ ponechal 2 noci v opatere, priam materinskej, chladničky! Potom to už bola doslova hračka. V panvici som vytvoril horúcu emulziu z dvoch PL oleja a dvoch PL bravčovej masti, na ktorej som obojstranne opiekol plátky bravčového mäsa (5÷6´na každej strane). Z marinády priamo na panvicu !!!
-
2
opečené plátky mäsa som uložil na pomocný tanier
-
3
a do výpeku vložil ½_krajce chleba, z ktorých som získal po jednej strane opečené hrianky
-
4
postupne som ich ukladal na „tablu“ (opečenou stranou hore),
-
5
na spodnú hrianku uložil list ľadového šalátu, pokvapkal ho horčicou
-
6
naň uložil opečený plátok mäsa, rozotrel 1÷2 PL tatárskej omáčky, pridal horný list ľadového šalátu,
-
7
prikryl hornou hriankou a lahodné „leporello“ je hotové! Zapíjame podľa vlastného výberu, možností, ale hlavne chuti! … čaj, hriatô, káva, pivo, víno, alebo iný „džibridžou“!
-
8
a komu sa živáňska na tento spôsob zdá málo bohatá, hornú hrianku odloží, na lístok šalátu, pridá disky paradajky, kolieska červenej cibule, plátky opečenej údenej slaniny, …, vráti hornú hrianku a teraz už bude určite spokojný!
*