Foto: pusta
K menej výdatným polievkam podávam tento sýty okrúhly posúch. Nie je s ním veľa práce a je chutný. Je dobrý aj samostatne.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
21 g čerstvé |
|
1/2 CL |
|
2 CL do cesta |
|
300 - 350 ml vlažná |
|
1 - 2 ks podľa veľkosti |
|
1 ks menšia |
|
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti |
|
150 g Eidam/iný nastrúhaný |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku som vo vandlíku premiešala so soľou, uprostred som vyhlbila jamku, do nej som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala trochou vlažnej vody a nechala som vykysnúť kvások .cca 15 minút.
-
2
Ked kvások vykysol, so zvyšnou vodou som zamiesila hladké nelepivé pružné mäkšie cesto, ktoré som nechala prikryté na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 - 60 minút. Údaj o množstve vody je orientačný, záleží na tom, aká smädná a kvalitná je múka. Pri suchej múke jej môže byť viac, pri múke, ktorá je vlhká, jej treba menej - treba sa riadiť konzistenciou cesta. Spravte si najprv redšie cesto z časti uvedenej múky a postupne múku pridávajte, lebo cesto sa ľahšie sa zahusťuje ako narieďuje.
-
3
Kým cesto kyslo, pokrájala som na plátky paradajky, cibuľu a cesnak a...
-
4
...nastrúhala som syr.
-
5
Ked cesto vykyslo, tak som ho vo vandlíku ešte raz dobre prepracovala rukami, vytvarovaný bochník cesta som preniesla na pečiaci papier na doske /netreba podsypávať múkou/, vrch som jemne poprášila múkou a rozvaľkala som ho do okrúhleho tvaru hrúbky asi 1 cm.
-
6
Vyvaľkané cesto som aj s pečiacim papierom preniesla na plech a prstami som dookola vyznačila okraj o šírke asi 2 cm.
-
7
Cesto som potrela kyslou smotanou, dookola pri okraji som ho obložila plátkami paradajok, cibule a cesnaku. Celé som posolila, paradajky som solila viac, lebo znesú dosť soli, ostatné menej.
-
8
Celý povrch som posypala provensálskym korením, oreganom a čerstvo mletým čiernym korením.
-
10
Povrch cesta som ešte posypala nastrúhaným syrom...
-
11
...a pokvapkala olejom.
-
12
Posúch som vložila do trúby vyhriatej na 190 stupňov a piekla som 30 minút.l
-
13
Pokrájala som ho na trojuholníky a podávala ešte teplé, ale je veľmi chutné aj za studena. Krájať môžete aj na štvorce a obdĺžniky, tak ako Vám vyhovuje.
Diskusia k receptu