Okrúhly posúch s paradajkami a syrom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

K menej výdatným polievkam podávam tento sýty okrúhly posúch. Nie je s ním veľa práce a je chutný. Je dobrý aj samostatne.

4 -6
porcie
120 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku som vo vandlíku premiešala so soľou, uprostred som vyhlbila jamku, do nej som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala trochou vlažnej vody a nechala som vykysnúť kvások .cca 15 minút.
  2. Ked kvások vykysol, so zvyšnou vodou som zamiesila hladké nelepivé pružné mäkšie cesto, ktoré som nechala prikryté na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 - 60 minút. Údaj o množstve vody je orientačný, záleží na tom, aká smädná a kvalitná je múka. Pri suchej múke jej môže byť viac, pri múke, ktorá je vlhká, jej treba menej - treba sa riadiť konzistenciou cesta. Spravte si najprv redšie cesto z časti uvedenej múky a postupne múku pridávajte, lebo cesto sa ľahšie sa zahusťuje ako narieďuje.
  3. Kým cesto kyslo, pokrájala som na plátky paradajky, cibuľu a cesnak a...
  4. ...nastrúhala som syr.
  5. Ked cesto vykyslo, tak som ho vo vandlíku ešte raz dobre prepracovala rukami, vytvarovaný bochník cesta som preniesla na pečiaci papier na doske /netreba podsypávať múkou/, vrch som jemne poprášila múkou a rozvaľkala som ho do okrúhleho tvaru hrúbky asi 1 cm.
  6. Vyvaľkané cesto som aj s pečiacim papierom preniesla na plech a prstami som dookola vyznačila okraj o šírke asi 2 cm.
  7. Cesto som potrela kyslou smotanou, dookola pri okraji som ho obložila plátkami paradajok, cibule a cesnaku. Celé som posolila, paradajky som solila viac, lebo znesú dosť soli, ostatné menej.
  8. Celý povrch som posypala provensálskym korením, oreganom a čerstvo mletým čiernym korením.
  9. Povrch cesta som ešte posypala nastrúhaným syrom...
  10. ...a pokvapkala olejom.
  11. Posúch som vložila do trúby vyhriatej na 190 stupňov a piekla som 30 minút.l
  12. Pokrájala som ho na trojuholníky a podávala ešte teplé, ale je veľmi chutné aj za studena. Krájať môžete aj na štvorce a obdĺžniky, tak ako Vám vyhovuje.