Okrúhly posúch s paradajkami a syrom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
K menej výdatným polievkam podávam tento sýty okrúhly posúch. Nie je s ním veľa práce
a je chutný. Je dobrý aj samostatne.
4 -6 porcie |
120 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Preosiatu múku som vo vandlíku premiešala so soľou, uprostred som vyhlbila jamku, do nej som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala trochou vlažnej vody a nechala som vykysnúť kvások .cca 15 minút.
- Ked kvások vykysol, so zvyšnou vodou som zamiesila hladké nelepivé pružné mäkšie cesto,
ktoré som nechala prikryté na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 - 60 minút.
Údaj o množstve vody je orientačný, záleží na tom, aká smädná a kvalitná je múka. Pri suchej múke jej môže byť viac, pri múke, ktorá je vlhká, jej treba menej - treba sa riadiť konzistenciou cesta. Spravte si najprv redšie cesto z časti uvedenej múky a postupne múku pridávajte, lebo cesto sa ľahšie sa zahusťuje ako narieďuje.
- Kým cesto kyslo, pokrájala som na plátky paradajky, cibuľu a cesnak a...
- ...nastrúhala som syr.
- Ked cesto vykyslo, tak som ho vo vandlíku ešte raz dobre prepracovala rukami, vytvarovaný bochník cesta som preniesla na pečiaci papier na doske /netreba podsypávať múkou/, vrch som jemne poprášila múkou a rozvaľkala som ho do okrúhleho tvaru hrúbky asi 1 cm.
- Vyvaľkané cesto som aj s pečiacim papierom preniesla na plech a prstami som dookola vyznačila okraj o šírke asi 2 cm.
- Cesto som potrela kyslou smotanou, dookola pri okraji som ho obložila plátkami paradajok, cibule a cesnaku. Celé som posolila, paradajky som solila viac, lebo znesú dosť soli, ostatné menej.
- Celý povrch som posypala provensálskym korením, oreganom a čerstvo mletým čiernym korením.
- Povrch cesta som ešte posypala nastrúhaným syrom...
- ...a pokvapkala olejom.
- Posúch som vložila do trúby vyhriatej na 190 stupňov a piekla som 30 minút.l
- Pokrájala som ho na trojuholníky a podávala ešte teplé, ale je veľmi chutné aj za studena. Krájať môžete aj na štvorce a obdĺžniky, tak ako Vám vyhovuje.