Hruškový koláč
Hruškový koláč

Obrátený koláč z krehkého cesta s hruškami

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 20. novembra 2022
Obrátený koláč z krehkého cesta s hruškami
Foto: Kulinární studio MAFRA

Hrušky a karamel, to je skvelá kombinácia, ktorú sme ešte doplnili chrumkavými orechmi.

8
porcií
35 (+ odležanie) minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Na korpus:
110 g
175 g
1 PL
 štipka
110 ml studená
Na plnku:
200 g
80 g
4 PL
1 kg
100 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme cesto na korpus. Maslo nakrájame na malé kúsky. Pridáme múku, cukor, soľ a vidličkou zapracujeme. Potom postupne pridávame studenú vodu a spojíme na hladké cesto. Necháme ho odpočívať v chladničke.

  2. 2

    Formu (alebo menšie formičky) vytrieme maslom. V panvici necháme skaramelizovať cukor na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút, primiešame na kocky nakrájané maslo a med. Zmes nalejeme do pripravenej formy.

  3. 3

    Z umytých a osušených hrušiek vykrojíme jadrovník, nakrájame ich na tenké plátky a poukladáme do karamelu vo forme. Posypeme nasekanými orechmi.

  4. 4

    Vychladené cesto rozvaľkáme, vykrojíme z neho kruh vo veľkosti formy (alebo formičiek) a uložíme na hrušky. Stred cesta narežeme do tvaru krížika, aby mala kadiaľ unikať para.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Necháme vychladnúť a potom vyklopíme na servírovací tanier.

Diskusia k receptu

haji
Pocákaný otrhaný papír pod koláčom moc parády pri servise nenarobil.
mijaita
@haji souhlas, je na tu fotku koukala nekolikrat, jestli to myslej vazne!?