Obrátený koláč z krehkého cesta s hruškami
mesačník Varecha, 20. novembra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
Hrušky a karamel, to je skvelá kombinácia, ktorú sme ešte doplnili chrumkavými orechmi.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Pripravíme cesto na korpus. Maslo nakrájame na malé kúsky. Pridáme múku, cukor, soľ a vidličkou zapracujeme. Potom postupne pridávame studenú vodu a spojíme na hladké cesto. Necháme ho odpočívať v chladničke.
- 2
Formu (alebo menšie formičky) vytrieme maslom. V panvici necháme skaramelizovať cukor na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút, primiešame na kocky nakrájané maslo a med. Zmes nalejeme do pripravenej formy.
- 3
Z umytých a osušených hrušiek vykrojíme jadrovník, nakrájame ich na tenké plátky a poukladáme do karamelu vo forme. Posypeme nasekanými orechmi.
- 4
Vychladené cesto rozvaľkáme, vykrojíme z neho kruh vo veľkosti formy (alebo formičiek) a uložíme na hrušky. Stred cesta narežeme do tvaru krížika, aby mala kadiaľ unikať para.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Necháme vychladnúť a potom vyklopíme na servírovací tanier.
Tiež hruškový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu