Hruškový koláč
Obrátený koláč z krehkého cesta s hruškami
Autor receptu: redakcia
Hrušky a karamel, to je skvelá kombinácia, ktorú sme ešte doplnili chrumkavými orechmi.
8 porcií |
35 (+ odležanie) minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Pripravíme cesto na korpus. Maslo nakrájame na malé kúsky. Pridáme múku, cukor, soľ a vidličkou zapracujeme. Potom postupne pridávame studenú vodu a spojíme na hladké cesto. Necháme ho odpočívať v chladničke.
- Formu (alebo menšie formičky) vytrieme maslom. V panvici necháme skaramelizovať cukor na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút, primiešame na kocky nakrájané maslo a med. Zmes nalejeme do pripravenej formy.
- Z umytých a osušených hrušiek vykrojíme jadrovník, nakrájame ich na tenké plátky a poukladáme do karamelu vo forme. Posypeme nasekanými orechmi.
- Vychladené cesto rozvaľkáme, vykrojíme
z neho kruh vo veľkosti formy (alebo formičiek) a uložíme na hrušky. Stred cesta narežeme do tvaru krížika, aby mala kadiaľ unikať para.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Necháme vychladnúť
a potom vyklopíme na servírovací tanier.