Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Obrátený jablkový zákusok s orechmi a so šľahačkou fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 1. marca 2023
Obrátený jablkový zákusok s orechmi a so šľahačkou (fotorecept)
Foto: helena10

Stále z našich jabĺk... Chutný, rýchly, jednoduchý koláč.

Suroviny

Jablková zmes:
5 ks stredne veľké
2 PL (kryštálový)
1 PL nastrúhaná
6 PL mleté
trocha
Cesto:
5 ks
5 PL
5 PL
3 PL mleté
1 bal.
1 bal.
Šľahačka:
1 bal.
200 ml (3,2 %)




Postup

  1. 1

    Jablká potrebujete v takom množstve, aby ste nimi pokryli dno plechu. Plech - dno aj boky - treba vyložiť papierom na pečenie, aby vám nevytiekla šťava z jabĺk, ak máte šťavnaté. Ja som vyložila papierom iba dno a boky som nastriekala olejom na pečenie.

  2. 2

    Očistené, ošúpané jablká narežem na osminky a husto poukladám na dno plechu 24 x 24 cm. Medzery nie je potrebné vypĺňať ďalšími jablkami. Uložené jablká posypem cukrom, mletými orechmi a navrch rozložím niekoľko malých kúskov masla. Do vyhriatej rúry na 180 stupňov dám piecť na 15 minút.

  3. 3

    Cesto si pripravujem, kým sa pečú jablká. Vajcia rozdelím na bielky a žĺtky. S cukrami vyšľahám bielky. Postupne do bielkov prišľahám po jednom žĺtky. Pridám múku s práškom do pečiva a lopatkou jemne vymiešam. Pridám aj vlašské mleté orechy a jemne premiešam. Cesto je nadýchané, jemné.

  4. 4

    Zapečené jablká vyberiem z rúry a pekne na nich rozotrieme hotové cesto. Vrátim do rúry a pečiem na 180 stupňov ešte 20 minút. Kontrolujem. Každý podľa svojej rúry.

    Obrátený jablkový zákusok s orechmi a so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený koláč som hneď ostrým nožom obrezala od bokov plechu, na ktorom sa piekol. Nechám vychladnúť. Opatrne obrátim - prevrátim na pripravenú tácku, aby jablká boli navrchu. Papier, na ktorom sa piekol koláč stiahnem preč.

    Obrátený jablkový zákusok s orechmi a so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šľahačku si pripravím - vyšľahám podľa návodu. Natriem navrch koláča, na jablká. Ozdobím podľa vlastného vkusu. Narežem a prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia