Jablkový koláč
Jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč bez múky

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 2. novembra 2022
Obrátený jablkový koláč bez múky
Foto: Kulinární studio MAFRA

Vychutnajte si lahodný jablkový koláč s vrstvou karamelu.

8
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

20 g
350 g
2 ČL
1 ČL
1 ks
2 kg
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Rúru vyhrejeme na 170 °C. Zatváraciu formu na koláče s priemerom 20 cm vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie a ten tiež potrieme maslom.

  2. 2

    Vo veľkej mise zmiešame cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a semienka vyškrabané z vanilkového struku. Odoberieme 4 – 5 PL zmesi a rozpustíme ju na svetlý karamel. Karamel vylejeme na dno pripravenej formy.

  3. 3

    Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

  4. 4

    Potom plátky navrstvíme na seba do formy. Prvú vrstvu jabĺk vtlačíme do karamelu. Keď dno pokryjeme jablkami, vrstvu posypeme lyžicou cukru a cez sitko poprášime lyžičkou škrobu. Pokračujeme vo vrstvení, kým nespotrebujeme všetky jablká, cukor aj škrob. Potom vrstvy pritlačíme.

  5. 5

    Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 40 minút. Potom ho prekryjeme alobalom a dopekáme ešte 20 minút, kým budú jablká úplne mäkké a skaramelizované.

  6. 6

    Upečený koláč necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho zaťažíme a necháme v chladničke stuhnúť asi 3 hodiny. Potom opatrne nožom obídeme okraj formy a koláč vyklopíme.

Diskusia k receptu

ria2
Jablká a karamel a skoro nič viac. Jedna báseň. Jabĺčka zrejme pokope drží len ten poprašok zo škrobu. Určite vyskúšam. Vhodné aj pre vegánov a pre bezlepkových.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia