Obrátený jablkový koláč bez múky
mesačník Varecha, 2. novembra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
Vychutnajte si lahodný jablkový koláč s vrstvou karamelu.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Rúru vyhrejeme na 170 °C. Zatváraciu formu na koláče s priemerom 20 cm vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie a ten tiež potrieme maslom.
- 2
Vo veľkej mise zmiešame cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a semienka vyškrabané z vanilkového struku. Odoberieme 4 – 5 PL zmesi a rozpustíme ju na svetlý karamel. Karamel vylejeme na dno pripravenej formy.
- 3
Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- 4
Potom plátky navrstvíme na seba do formy. Prvú vrstvu jabĺk vtlačíme do karamelu. Keď dno pokryjeme jablkami, vrstvu posypeme lyžicou cukru a cez sitko poprášime lyžičkou škrobu. Pokračujeme vo vrstvení, kým nespotrebujeme všetky jablká, cukor aj škrob. Potom vrstvy pritlačíme.
- 5
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 40 minút. Potom ho prekryjeme alobalom a dopekáme ešte 20 minút, kým budú jablká úplne mäkké a skaramelizované.
- 6
Upečený koláč necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho zaťažíme a necháme v chladničke stuhnúť asi 3 hodiny. Potom opatrne nožom obídeme okraj formy a koláč vyklopíme.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu