Jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč bez múky

Autor receptu: redakcia

Vychutnajte si lahodný jablkový koláč s vrstvou karamelu.

8
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Zatváraciu formu na koláče s priemerom 20 cm vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie a ten tiež potrieme maslom.
  2. Vo veľkej mise zmiešame cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a semienka vyškrabané z vanilkového struku. Odoberieme 4 – 5 PL zmesi a rozpustíme ju na svetlý karamel. Karamel vylejeme na dno pripravenej formy.
  3. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  4. Potom plátky navrstvíme na seba do formy. Prvú vrstvu jabĺk vtlačíme do karamelu. Keď dno pokryjeme jablkami, vrstvu posypeme lyžicou cukru a cez sitko poprášime lyžičkou škrobu. Pokračujeme vo vrstvení, kým nespotrebujeme všetky jablká, cukor aj škrob. Potom vrstvy pritlačíme.
  5. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 40 minút. Potom ho prekryjeme alobalom a dopekáme ešte 20 minút, kým budú jablká úplne mäkké a skaramelizované.
  6. Upečený koláč necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho zaťažíme a necháme v chladničke stuhnúť asi 3 hodiny. Potom opatrne nožom obídeme okraj formy a koláč vyklopíme.