Jablkový koláč
Obrátený jablkový koláč bez múky
Autor receptu: redakcia
Vychutnajte si lahodný jablkový koláč s vrstvou karamelu.
8 porcií |
40 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup
- Rúru vyhrejeme na 170 °C. Zatváraciu formu na koláče s priemerom 20 cm vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie a ten tiež potrieme maslom.
- Vo veľkej mise zmiešame cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a semienka vyškrabané z vanilkového struku. Odoberieme 4 – 5 PL zmesi a rozpustíme ju na svetlý karamel. Karamel vylejeme na dno pripravenej formy.
- Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Potom plátky navrstvíme na seba do formy. Prvú vrstvu jabĺk vtlačíme do karamelu. Keď dno pokryjeme jablkami, vrstvu posypeme lyžicou cukru a cez sitko poprášime lyžičkou škrobu. Pokračujeme vo vrstvení, kým nespotrebujeme všetky jablká, cukor aj škrob. Potom vrstvy pritlačíme.
- Koláč vložíme do vyhriatej rúry
a pečieme asi 40 minút. Potom ho prekryjeme alobalom a dopekáme ešte 20 minút, kým budú jablká úplne mäkké a skaramelizované.
- Upečený koláč necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho zaťažíme a necháme v chladničke stuhnúť asi 3 hodiny. Potom opatrne nožom obídeme okraj formy a koláč vyklopíme.