Jablkový koláč
Jablkový koláč

Obrátený jablčník fotorecept

kucharecka33 - fotkakucharecka33, 11. novembra 2023

Zákusok je jednoduchý, veľmi efektný a príjemný. Nerobievam ho veľmi sladký, keďže jablká mu dajú dosť cukru. Môžete ho ozdobiť šľahačkou, ozdobným posypom a Zobraziť celý popisZákusok je jednoduchý, veľmi efektný a príjemný. Nerobievam ho veľmi sladký, keďže jablká mu dajú dosť cukru. Môžete ho ozdobiť šľahačkou, ozdobným posypom a vznikne vám úhľadný zákusok.

35
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
150 g
1 dl vlažná
1 dl
200 g
50 g
1/2 bal.
Plnka:
1 kg
1 balíček
2 PL
70 g (nasekané/mleté)
Poleva:
200 g
100 ml
30 g




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vanilkový cukor a škoricu podľa chuti. Necháme ich chvíľu bokom, nech trocha pustia sťavu.

  2. 2

    Pripravíme si cesto. Cukor so žĺtkami vyšľaháme do peny. Pridáme vlažnú vodu a olej. Stále miešame. Po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne vmiešame do cesta.

  3. 3

    K pripraveným jablkám primiešame Zlatý klas a navrstvíme ich na pripravený plech, pokrytý papierom na pečenie (použila som plech 25×40 cm, môže byť aj trochu väčší). Papier predtým ešte potrieme maslom. Jablká potom posypeme mletými, alebo nasekanými orieškami. Ja som použila lieskové orechy.

    Obrátený jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plnku nalejeme pripravené cesto a dáme piecť vo vopred vopred vyhriatej rúre na 180 °C, cca 25 minút.

    Obrátený jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.

    Obrátený jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom prikryjeme druhým plechom na pečenie a preklopíme ho naň.

    Obrátený jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opatrne stiahneme papier na pečenie. Cesto je teraz na dne a na vrchu je jablková plnka (preto ho voláme obrátený :-)

    Obrátený jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V hrnci si pripravíme čokoládovú polevu. Mlieko, čokoládu a maslo spolu pomaly zohrievame až sa čokoláda roztopí. Rozotrieme ju rovnomerne na koláč a necháme vychladnúť.

    Obrátený jablčník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zákusok opatrne nakrájame a môžeme ozdobiť šľahačkou a ozdobnou posýpkou. Dobrú chuť 🙂

    Obrátený jablčník (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia