Jablkový koláč

Obrátený jablčník (fotorecept)

Autor receptu: kucharecka33

Zákusok je jednoduchý, veľmi efektný a príjemný. Nerobievam ho veľmi sladký, keďže jablká mu dajú dosť cukru. Môžete ho ozdobiť šľahačkou, ozdobným posypom a vznikne vám úhľadný zákusok.

35
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vanilkový cukor a škoricu podľa chuti. Necháme ich chvíľu bokom, nech trocha pustia sťavu.
  2. Pripravíme si cesto. Cukor so žĺtkami vyšľaháme do peny. Pridáme vlažnú vodu a olej. Stále miešame. Po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne vmiešame do cesta.
  3. K pripraveným jablkám primiešame Zlatý klas a navrstvíme ich na pripravený plech, pokrytý papierom na pečenie (použila som plech 25×40 cm, môže byť aj trochu väčší). Papier predtým ešte potrieme maslom. Jablká potom posypeme mletými, alebo nasekanými orieškami. Ja som použila lieskové orechy.
  4. Na plnku nalejeme pripravené cesto a dáme piecť vo vopred vopred vyhriatej rúre na 180 °C, cca 25 minút.
  5. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.
  6. Potom prikryjeme druhým plechom na pečenie a preklopíme ho naň.
  7. Opatrne stiahneme papier na pečenie. Cesto je teraz na dne a na vrchu je jablková plnka (preto ho voláme obrátený :-)
  8. V hrnci si pripravíme čokoládovú polevu. Mlieko, čokoládu a maslo spolu pomaly zohrievame až sa čokoláda roztopí. Rozotrieme ju rovnomerne na koláč a necháme vychladnúť.
  9. Zákusok opatrne nakrájame a môžeme ozdobiť šľahačkou a ozdobnou posýpkou. Dobrú chuť 🙂