Jablkový koláč
Obrátený jablčník (fotorecept)
Autor receptu: kucharecka33
Zákusok je jednoduchý, veľmi efektný a príjemný. Nerobievam ho veľmi sladký, keďže jablká mu dajú dosť cukru. Môžete
ho ozdobiť šľahačkou, ozdobným posypom a vznikne vám úhľadný
zákusok.
35 porcií |
45 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vanilkový cukor a škoricu podľa chuti. Necháme ich chvíľu bokom, nech trocha pustia sťavu.
- Pripravíme si cesto. Cukor so žĺtkami vyšľaháme do peny. Pridáme vlažnú vodu a olej. Stále miešame. Po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne vmiešame do cesta.
- K pripraveným jablkám primiešame Zlatý klas a navrstvíme ich na pripravený plech, pokrytý papierom na pečenie (použila som plech 25×40 cm, môže byť aj trochu väčší). Papier predtým ešte potrieme maslom. Jablká potom posypeme mletými, alebo nasekanými orieškami. Ja som použila lieskové orechy.
- Na plnku nalejeme pripravené cesto a dáme piecť vo vopred vopred vyhriatej rúre na 180 °C, cca 25 minút.
- Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.
- Potom prikryjeme druhým plechom na pečenie a preklopíme ho naň.
- Opatrne stiahneme papier na pečenie. Cesto je teraz na dne a na vrchu je jablková plnka (preto ho voláme obrátený :-)
- V hrnci si pripravíme čokoládovú polevu. Mlieko, čokoládu a maslo spolu pomaly zohrievame až sa čokoláda roztopí. Rozotrieme ju rovnomerne na koláč a necháme vychladnúť.
- Zákusok opatrne nakrájame a môžeme ozdobiť šľahačkou a ozdobnou posýpkou. Dobrú chuť 🙂