Hruškový koláč
Obrátený hruškový koláč (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Šťavnatý hruškový koláč plný kakaa a voňavého perníkového korenia si s nami ľahko upečiete podľa nášho fotopostupu.
12 porcií |
30 (+ chladenie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Na karamelový základ rozložíme do
pekáča kryštálový cukor, na kúsky nakrájané maslo a nahrubo
nasekané nesolené pistácie a vložíme na 5 minút do rúry,
ktorú zapneme na 180 °C. Dávame pozor, aby sa zmes nepripálila, musí byť svetlá,
úplne skaramelizuje až pri pečení koláča.
- Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vykrojíme
jadrovníky a rozrezanou polovicou poukladáme na karamel.
- Cesto: Na kúsky nakrájané mäkké
maslo a kryštálový cukor vyšľaháme do
peny. Pridáme vajcia a dohladka vymiešame.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva, perníkovým korením a kakaom. Múčnu zmes po lyžiciach striedavo s mliekom pridávame do maslovo-vaječného základu.
- Dôkladne vymiešané cesto nalejeme
na hrušky a pomocou stierky zarovnáme.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi
30 minút.
- Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho asi 15 minút odpočívať. Potom ho vyklopíme na väčší podnos a necháme
úplne vychladnúť.