Hruškový koláč

Obrátený hruškový koláč (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Šťavnatý hruškový koláč plný kakaa a voňavého perníkového korenia si s nami ľahko upečiete podľa nášho fotopostupu.

12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na karamelový základ rozložíme do pekáča kryštálový cukor, na kúsky nakrájané maslo a nahrubo nasekané nesolené pistácie a vložíme na 5 minút do rúry, ktorú zapneme na 180 °C. Dávame pozor, aby sa zmes nepripálila, musí byť svetlá, úplne skaramelizuje až pri pečení koláča.
  2. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vykrojíme jadrovníky a rozrezanou polovicou poukladáme na karamel.
  3. Cesto: Na kúsky nakrájané mäkké maslo a kryštálový cukor vyšľaháme do peny. Pridáme vajcia a dohladka vymiešame.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva, perníkovým korením a kakaom. Múčnu zmes po lyžiciach striedavo s mliekom pridávame do maslovo-vaječného základu.
  5. Dôkladne vymiešané cesto nalejeme na hrušky a pomocou stierky zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
  6. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho asi 15 minút odpočívať. Potom ho vyklopíme na väčší podnos a necháme úplne vychladnúť.