O - Suimono

daniella9 - fotkadaniella9, 7. februára 2014
O - Suimono
Foto: daniella9

Japonská polievka, ktorú som prvýkrát ochutnala v jednej sushi reštaurácii. Tak som sa rozhodla, že si ju skúsim pripraviť aj doma.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 pohárov
15 g
6 g
125 g
100 g
2 čl
2 čl
1 balenie
3 ks
hrsť 1
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si vývar dashi. Tento vývar je základom mnohých japonských polievok a je súčasťou aj iných jedál. Má niekoľko variant. Tento sa skladá z vody, riasy kombu a tuniakových vločiek katsu-obushi. Vločky sa vyrábajú z tuniaka bonito, alebo skip-jack. Ryby sa zbavia hlavy a uvaria, potom sa vykostia a vyúdia. Potom sa sušia na slnku a nakoniec sa postrúhajú na tenké hobliny. U nás ich však ťažko zohnať, nenašla som žiadny e-shop, kde by ich predávali, ale chvalabohu v BA je obchod, kde sa dajú kúpiť. Na ilustráciu ako tieto vločky vyzerajú:

    O - Suimono - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme štyri poháre vody, pridáme kombu a necháme 15 minút pučať. Potom varme na miernom plameni. Ked sa na okrajoch začnú objavovať bublinky, kombu vyberieme a pridáme vločky. O 3 - 4 minúty vývar scedíme, vločky tam dlhšie nenechávame, pretože vývar by zhorkol. Bude mať jemnú zlatožltú farbu. Nakoniec ešte pridáme sezamové semienka.

    O - Suimono - obrázok 2
  3. 3

    Krevety a lososa ugrilujeme na suchej panvici. Cibuľku nakrájame, tofu nakrájame na malé kocky a wakame si tiež namočíme do vody, aby riasa pekne nabobtnala. Do misky uložíme tofu, wakame, cibuľku, kúsok ryby, dve krevety a opatrne zalejeme vývarom. Vytlačíme trochu limetovej šťavy. HoTovo, dobrú chuť:-)

    O - Suimono - obrázok 3
  4. 4

    Opatrne zaliať som napísala preto, že síce je polievka čo sa týka postupu jednoduchá na prípravu, estetické naaranžovanie je taktiež dôležité. Filozofia ázijských gastronomií sa totižto riadi pravidlom, že jedlo sa má vnímať všetkými zmyslami, a zraku zodpovedá práve estetika daného jedla. Snažila som sa ju pekne naaranžovať, ale nedarilo sa mi veľmi. Myslím, že som mala priveľkú misku. Tak mi to nevyšlo úplne podľa mojich predstáv. Pokiaľ ide o vývar, dá sa pripraviť aj z granulovaného dashi, to je však úplne chemické laboraotrium, ked som si prezerala zloženie. Takže ak ste hákliví na glutaman, neodporúčam:-) Pokiaľ ide o ingrediencie, k lososu a krevetám môžete pridať aj dalšie rybie mäso (nejaké biele), v receptoch som našla aj dalše ingrediencie ako saké, trochu sojovej omáčky, či vajíčko. A vývar si môžete pripraviť ešte raz z tej istej kombu a vločiek + 4 poháre vody. Kombu však stačí variť už len desať minút. Na miesto limety sa používa tzv. yuzu, čo je japonské citrusové ovocie, ale nie som si istá, či sa dá u nás zohnať.

Diskusia k receptu

katka78
Veľmi pekný recept. Bohužiaľ ryby mi nechutia, hoci by som chcela. Nič to nemení na tom, že recept sa mi páči a aj viem, koho by som touto polievkou potešila.
caterina
aj mne sa recept velmi paci, si sikulka ;) V podstate splna kriteria makrobiotiky, kde sa tiez velmi pouzivaju morske riasy (to len tak na okraj) Kati @katka78...ani peceny losos? je to skoda, lebo rybky su zdrave, ale aj to chapem. Tiez mi zachutili az teraz, hlavne take uplne jednoducho pripravovane ;)
katka78
@caterina ani losos :-( Ako tak zjem pečeného pstruha. Niekedy som zvládla z tuniaka steak, ale ani ten už nie. Mňa to mrzí, len ryby sú zdravé a ja aj priebežne skúšam, ale zatiaľ som nenatrafila takú, ktorú by som si vedela naozaj vychutnať. No nevzdávam sa :-)
tiginko
@Daniella9 ahoj, už si mi tu chýbala! Kde si sa skrývala? OK recept nič pre mňa, ale aj tak som rada, že ťa vidím :-)
miselka252
krasne. prosim este blizsiu navigaciu, kde sa daju tuniakove vlocky kupit
izabella929
no toto je nádherná polievočka.-) a iste je aj veľmi chutná...obdivujem japoncovi pri varení, sú takí precízni, ale ich dielo vyzerá prekrásne.-)
ampara
Tak toto sa mi veľmi páči,prekvapím rodinu! 5*!
lusinkab
Tak to sa mi velmi paci ukladam a vyskusam :) musi to mat zaujimavu chut
paploska
poriadne si sa s tým vypiplala :-) a verím, že je super. KK
daniella9
Diky za komenty, veľmi moc:-)
@tiginko
ale to bolo tak, že som nechcela pridať nič, dokiaľ som nerobila túto polievku:-D
@miselka252
Bajkalská 5C, BA, Je tam supermarket Seoul Plaza, predávajú potraviny vhodné pre ázijskú kuchyňu - japonskú, čínsku, vietnamskú, thajskú, korejskú...:-) inak tie vločky dosť stoja. Raz som tam našla jedny za 20 eur, ale to bolo asi aj väčšie balenie, tuším 200g. A teraz mali aj za 10 éčok 100 g. Zdá sa to veľa, ale tak tie vločky majú dosť výraznú aromu, tých 5 - 6 g stačí použiť.
A ešte tá polievka je dosť jemná, nepoužila som žiadnu soľ, ani na krevety a rybu. Mne práve že vyhovuje, lebo takto aspoň viem, ako niektoré potraviny naozaj chutia. Avšak u nás sa bežne používa vegeta a dosť sa solí, aby jedlo malo chuť;-), takže mnohým ľudom tá polievka bude pripadať, že je bez chuti. Aspoň ja si tak myslím:-) A o konzumácii rias ani nehovorím:-D
edith
"tak a idem si nakúpiť suroviny" :-) vyzerá úplne super a zdravo a proste jednoducho chutne ... TOP
bembo
vyzerá to veľmi dobre a zaujímavo,len sa mi nechce kôli tým ázijským ingredienciám trepať do Blavy, a v Galante to nezoženiem.ale aj tak si ukladám rcp do KK.ak by som sa k tým riasam dostal určite vyskúšam.
zolik
@daniella9 polievka je naaranzovana pekne, aj zlozenie je chutne. pises, ze dolezita je estetika a to u japonskych jedal naozaj je. neber tento moj komentar ako kritiku, ale urcite by som pri servirovani pouzila iny obrus ;-) prajem pekny weekend.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia