Slané pečivo
Novoročné prasiatka
Autor receptu: redakcia
Prasiatka patria v mnohých krajinách medzi novoročné symboly
prinášajúce šťastie.
Postup
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, primiešame cukor a necháme vzísť kvások. K múke primiešame soľ, roztopené vlažné maslo a kvások a vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba hodinu, alebo
dovtedy, kým nezdvojnásobí objem.
- Z vykysnutého cesta vypracujeme malé bochníčky, ktoré
mierne sploštíme a do každého urobíme
otvor, do ktorého vložíme kúsok párka, tak
aby tvoril rypáčik. Do každého urobíme
hrubším špáradlom dve nosné dierky. Z párkov urobíme takisto uši. Oči urobíme buď z celého čierneho alebo nového korenia,
alebo z kúskov párkov.
- Preložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte prikryté
polhodinu kysnúť. Potom potrieme rozmiešaným vajcom a dáme
piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov na približne
30 minút.