Slané pečivo

Novoročné prasiatka

Autor receptu: redakcia

Prasiatka patria v mnohých krajinách medzi novoročné symboly prinášajúce šťastie.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, primiešame cukor a necháme vzísť kvások. K múke primiešame soľ, roztopené vlažné maslo a kvások a vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba hodinu, alebo dovtedy, kým nezdvojnásobí objem.
  2. Z vykysnutého cesta vypracujeme malé bochníčky, ktoré mierne sploštíme a do každého urobíme otvor, do ktorého vložíme kúsok párka, tak aby tvoril rypáčik. Do každého urobíme hrubším špáradlom dve nosné dierky. Z párkov urobíme takisto uši. Oči urobíme buď z celého čierneho alebo nového korenia, alebo z kúskov párkov.
  3. Preložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte prikryté polhodinu kysnúť. Potom potrieme rozmiešaným vajcom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov na približne 30 minút.