Nohutlu bulgur pilav fotorecept)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 29. apríla 2011

Jednochá, ľahká a zdravá večera:)

3-4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 pohár
2 PL
 nové korenie
  (v konzerve alebo predvarený)
šalát:
 zväzok




Postup

  1. 1

    Presne takým istým spôsobom môžete pripraviť aj ryžu ako samostatné jedlo alebo ako prílohu.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci rozpustíme kúsok masla spolu s olivovým olejom.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozpusteného masla vysypeme slovenskú ryžu a osmažíme do ružova. Pozor, nesmie zhnednúť. Potom pridáme bulgur zamiešame, a chvíľu opražíme. Osolíme, okoreníme celým novým korením, rozdrobíme jednu kocku slepačieho bujónu, zamiešame a zalejeme dvojnásobým množstvom horúcej vody. (1 pohár bulguru:2 poháre vody). Treba dávať pozor, lebo to bude v hrni dosť "vystrájať" keď pridáte vodu :). Okamžite stiahneme teplotu na minimum, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 20 min. Vôbec nevadí ak sa bulgur zospodu troška "pripáli" (nie však do čierna) :)

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 3
  4. 4

    Ak použijeme cícer z plechovky, scedíme ho, opláchneme a do hrnca pridáme tesne pred dovarením. Ja väčšinou používam predvarený, ktorý mám zamrazený, v tom prípade ho pridávam do hrnca ešte pred zaliatim vodou. Tentokrát som aj ja použila cícer z konzervy.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 4
  5. 5

    Zamiešame a po dvoch troch minútach odstavíme z plameňa.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 5
  6. 6

    Po odstavení z plameňa prikryjeme hrniec väčšou servítkou alebo obyčajným novinovým papierom a prikryjeme pokrievkou. Necháme postáť ešte 5 minút.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 6
  7. 7

    Šalát pripravíme z paradajok nakrájaných na malé kocky, pridáme nasekaný zväzok petržlenovej vňate, ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, citrónovou šťavou a sirupom z granátového jablka.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 7
  8. 8

    Bulgur podávame s bielym jogurtom a vychladeným šalátom. Stačí už len zapíjať čiernym čajom a vychutnávať si letné večery :) Dobrú chuť!

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pietroo
Toto sa mi páči, musím pozrieť aj ostatné Tvoje recepty ! Inak, tiež držím uvarené strukoviny v mrazničke. Okrem šošovice, tá sa varí rýchlo. Takže fazuľu, alebo cícer varím vždy celé balenie. Čo ostane, ide do mrazničky.
verula
dobra mnamka, hm ...turecka kuchyna :o) mam ju rada
zdravim ..
tornadolue
aj ja sa teším na ďalšie tvoje recepty...o tureckej kuchyni som nevedela vôbec nič, ale to, čo sem dávaš, mi je sympatické a hlavne vegan friendly :)
mamatata2
Som milo prekvapená, výborný recept. Hneď ako pozháňam suroviny vyskúšam a s tým varením strukovín a mraziakom veľmi dobrý nápad. Ďakujem.
julica
Niečo podobné sa chystám pridať, len paradajky pôjdu dnu a príde aj škorica... mňam, KK
lucylee
Parádny recept, mňa zaujíma ten sirup z granátových jabĺk, kde sa dá kúpiť? A chutí trpkasto?
rooster
bulgur je pšeničné zrno a ide vlastne o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu ...bulgur je velmi zdravy a obsahuje fosfor, horčík, selén či železo a z vitamínov najmä A-čko. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku, preto je tiež skvelou súčasťou jedálnička všetkých z nás, ktorí bojujú s nadbytočnými kilogramami. A este co je dobre, ze nenaduva. a mozno ho zaradit vsade tam, kde sa dava ryza...

nazarboncuk
@lucylee áno chutí tak trpkasto, a kupis ho v obchode s orientálnymi potravinami. Ja ho pridávam do každého zeleninového šalátu. Vyskúšaj: rukola-soľ-citronova štava-olivový olej a šťava z gran. jablka :)
lucylee
@nazarboncuk ja som pozerala ten sirup z granátového jablka kade-tade, ale nemajú ho. Našla som len v českých on-line obchodoch. Môžeš poslať link, kde si ho kúpila ty? Ďakujem.
nazarboncuk
@lucylee ja ho kupujem buď v Hainburgu v Rakúsku v tureckom obchode alebo tu v BA v jednom orientálnom obchode v centre. Pozerám, že Ty si zo Žiliny...
skúsim prelúskať internet podľa značky ktorú kupujem, ak na niečo narazím pošlem Ti link ;)
lucylee
A ako sa volá ten orientálny obchod v BA?Mám tam známych, tak by som si dala kúpiť. Pozerala som planetafood, aj asiafood.sk a nemali, teraz som pozerala popy.sk a majú tam Rubicon Pomegranate Juice Drink, je to ono?
nazarboncuk
ee, to bude asi niečo iné. v angličtine tomu hovoria "pomerganate salad dressing". Kupujem to v "starom Avione" ak sú tvoji známi z BA tak urcite vedia, kde to je. Ak nie, tak je to taka štvorcová sivá budova na Americkom námestí. A názov obchodu si nepamatám ale myslim že je to len Orient shop alebo niečo podobne...predáva tam taký sympo černoško :) chcela som Ti nejako poslať foto ako tovyzera ale tu to asi nepojde :/ skus aspon tento link:



pivonka
Priniesla som si zo Širinče ocot z granátových jabĺk, myslím, že môže byť.
lucylee
včera bol na večeru, je to VÝBORNÉ, vďaka za recept
acelya
nazarboncuk,masallah :-),pridavas super recepty :-) tesim sa,ze slovenske kucharky oboznamujes s tureckou kuchynou,ktora je pre nas dve v uvodzovkach ako keby slovenskou kuchynou :-)
acelya
velmi rada by som sa aj ja chcela podelit o nejaky recept,ale bohuzial pri dvoch malych detoch nemam cas pri vareni este aj fotit,ale budem sa snazit :-)
nazarboncuk
áááha :) rozumiem u vás musí byť veselo...z ktorého konca TR ste? ak to nie je tajomstvo? ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia