Nohutlu bulgur pilav fotorecept)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 29. apríla 2011

Jednochá, ľahká a zdravá večera:)

3-4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 pohár
2 PL
 nové korenie
  (v konzerve alebo predvarený)
šalát:
 zväzok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Presne takým istým spôsobom môžete pripraviť aj ryžu ako samostatné jedlo alebo ako prílohu.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci rozpustíme kúsok masla spolu s olivovým olejom.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozpusteného masla vysypeme slovenskú ryžu a osmažíme do ružova. Pozor, nesmie zhnednúť. Potom pridáme bulgur zamiešame, a chvíľu opražíme. Osolíme, okoreníme celým novým korením, rozdrobíme jednu kocku slepačieho bujónu, zamiešame a zalejeme dvojnásobým množstvom horúcej vody. (1 pohár bulguru:2 poháre vody). Treba dávať pozor, lebo to bude v hrni dosť "vystrájať" keď pridáte vodu :). Okamžite stiahneme teplotu na minimum, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 20 min. Vôbec nevadí ak sa bulgur zospodu troška "pripáli" (nie však do čierna) :)

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 3
  4. 4

    Ak použijeme cícer z plechovky, scedíme ho, opláchneme a do hrnca pridáme tesne pred dovarením. Ja väčšinou používam predvarený, ktorý mám zamrazený, v tom prípade ho pridávam do hrnca ešte pred zaliatim vodou. Tentokrát som aj ja použila cícer z konzervy.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 4
  5. 5

    Zamiešame a po dvoch troch minútach odstavíme z plameňa.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 5
  6. 6

    Po odstavení z plameňa prikryjeme hrniec väčšou servítkou alebo obyčajným novinovým papierom a prikryjeme pokrievkou. Necháme postáť ešte 5 minút.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 6
  7. 7

    Šalát pripravíme z paradajok nakrájaných na malé kocky, pridáme nasekaný zväzok petržlenovej vňate, ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, citrónovou šťavou a sirupom z granátového jablka.

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 7
  8. 8

    Bulgur podávame s bielym jogurtom a vychladeným šalátom. Stačí už len zapíjať čiernym čajom a vychutnávať si letné večery :) Dobrú chuť!

    Nohutlu bulgur pilav (fotorecept)) - obrázok 8

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Toto sa mi páči, musím pozrieť aj ostatné Tvoje recepty ! Inak, tiež držím uvarené strukoviny v mrazničke. Okrem šošovice, tá sa varí rýchlo. Takže fazuľu, alebo cícer varím vždy celé balenie. Čo ostane, ide do mrazničky.
aj ja sa teším na ďalšie tvoje recepty...o tureckej kuchyni som nevedela vôbec nič, ale to, čo sem dávaš, mi je sympatické a hlavne vegan friendly :)
Som milo prekvapená, výborný recept. Hneď ako pozháňam suroviny vyskúšam a s tým varením strukovín a mraziakom veľmi dobrý nápad. Ďakujem.
bulgur je pšeničné zrno a ide vlastne o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu ...bulgur je velmi zdravy a obsahuje fosfor, horčík, selén či železo a z vitamínov najmä A-čko. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku, preto je tiež skvelou súčasťou jedálnička všetkých z nás, ktorí bojujú s nadbytočnými kilogramami. A este co je dobre, ze nenaduva. a mozno ho zaradit vsade tam, kde sa dava ryza...

@lucylee áno chutí tak trpkasto, a kupis ho v obchode s orientálnymi potravinami. Ja ho pridávam do každého zeleninového šalátu. Vyskúšaj: rukola-soľ-citronova štava-olivový olej a šťava z gran. jablka :)
@lucylee ja ho kupujem buď v Hainburgu v Rakúsku v tureckom obchode alebo tu v BA v jednom orientálnom obchode v centre. Pozerám, že Ty si zo Žiliny...
skúsim prelúskať internet podľa značky ktorú kupujem, ak na niečo narazím pošlem Ti link ;)
A ako sa volá ten orientálny obchod v BA?Mám tam známych, tak by som si dala kúpiť. Pozerala som planetafood, aj asiafood.sk a nemali, teraz som pozerala popy.sk a majú tam Rubicon Pomegranate Juice Drink, je to ono?
ee, to bude asi niečo iné. v angličtine tomu hovoria "pomerganate salad dressing". Kupujem to v "starom Avione" ak sú tvoji známi z BA tak urcite vedia, kde to je. Ak nie, tak je to taka štvorcová sivá budova na Americkom námestí. A názov obchodu si nepamatám ale myslim že je to len Orient shop alebo niečo podobne...predáva tam taký sympo černoško :) chcela som Ti nejako poslať foto ako tovyzera ale tu to asi nepojde :/ skus aspon tento link:



nazarboncuk,masallah :-),pridavas super recepty :-) tesim sa,ze slovenske kucharky oboznamujes s tureckou kuchynou,ktora je pre nas dve v uvodzovkach ako keby slovenskou kuchynou :-)
velmi rada by som sa aj ja chcela podelit o nejaky recept,ale bohuzial pri dvoch malych detoch nemam cas pri vareni este aj fotit,ale budem sa snazit :-)

Pridaj komentár k receptu: