Nakladaný kapor
Nakladaný kapor

Nakladaný kapor v octovej marináde

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 23. júna 2021
Nakladaný kapor v octovej marináde
Foto: Pravda - Ivan Majerský
6
porcií

Suroviny

600 g (2 filety)
 čerstvý
Marináda:
500 ml (20 % )
200 g
1,75 l
100 g
1 ks (pokrájaná na plátky)
2 ČL
5 zrniek
4 ks
Kvasený zeler:
 (2 %)
Marinovaná uhorka:
1 ks
 (rovnaká ako na kapra)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na marinádu zmiešame. Kapra vykostíme, stiahneme z kože a nakrájame na 5–centimetrové slíže. Dáme do studenej marinády a marinujeme 5 dní v chladničke.

  2. 2

    Kvasený zeler: Na plátky pokrájaný zeler zmiešame so soľným roztokom, pridáme koreniny a dáme kvasiť pri izbovej teplote do uzatvorenej nádoby na 2–3 týždne.

  3. 3

    Marinovaná uhorka: Uhorku nakrájame na kocky a zalejeme rovnakou marinádou akú používame na kapra. Necháme 4 dni odležať.

  4. 4

    Marinovaného kapra nakrájame na tenké pásiky a zmiešame so zelerom, s uhorkou a majonézou. Navrch nastrúhame čerstvý chren a podávame ideálne s čerstvým rožkom.

Diskusia k receptu

chemik
V receptu na marinádu je jistě překlep. 20% kvasný ocet se nevyrábí a bylo by nutno ředit koncentrovanou kyselinu octovou. Takže jde o 2% ocet vzniklý ředěním 8% octa 1+3 nebo 6% 1+2. Jinak recept vypadá nádherně a chutně.
ivan14
Pokud se vám nechce kapra vykostit, vyjměte jen žebra, menší kostičky se spolehlivě rozpustí (ani ten ocet nemusí být 20% :-) ). A vlastně i ta žebra můžete nechat - snadno se vytáhnou. Vyzkoušeno z trochu jiného receptu podle paní Evy Hrušínské, ta naloženého kapra podávala s remuládou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia