Foto: tinca
Zlákali ma pekné uhorky na trhu, tak som zavarila podľa môjho osvedčeného receptu.
porcií
príprava
na 90 °C
Suroviny
3 kg 5 cm |
|
Koreniny na jeden 0,7 dcl pohár: | |
pár väčších mesiačikov |
|
1 strúčik malý |
|
kúsok |
|
4 kolieska |
|
kúsok čerstvý |
|
1 lístok |
|
1-2 vetvičky |
|
2 ks |
|
6 ks |
|
3 ks |
|
3 ks sušené |
|
pár ks |
|
1 ks |
|
Nálev: | |
2 PL |
|
1/2 KL |
|
50 ml |
|
|
Postup
-
1
Umyjeme si uhorky aj poháre. Do každého pohára nadávkujeme všetky koreniny podľa rcp, okrem mrkvy a kôpru. Potom uhorky naložíme do pohárov,okolo dáme pár koliesok mrkvy a na vrch vetvičku kôpru.
- 2
Do každého pohára pridáme soľ, cukor a ocot. Doplníme studenou vodou cca 1,5 cm od vrchu, nakoľko uhorky majú v sebe veľa vzduchu. Poháre zaviečkujeme.
- 3
Sterilizujeme pri 90 °C 10 minút. Vychladíme. Uložíme do komôrky a vždy budú po ruke. Osvedčil sa mi tento recept nakoľko aj keď som bývalá konzervárka, raz nálev chýbal a raz prevyšoval. Takto je to čistá práca. Z 3 kg mi vyšlo 8 ks 0,7 dcl pohárov.
- 2
rp uložený a 5*
Môžem sa Vás ako konzervárky spýtať, čo som asi mohla vyparatiť s takto zaváranými uhorkami, keď všetky, čo boli v pohári vcelku, akosi zvráskaveli, scvrkli. Okrem toho boli v pohároch aj prekrojené uhorky, aby bol využitý priestor pohára. Tie scvrknuté neboli. Stalo sa mi to minulý rok a teraz som zavárala už len prekrojené. Ale chcem ešte zopár pohárov urobiť.
Ja teraz nálev robievam tak, že do pohára vlejem čistú vodu, ako keby to bol nálev. Potom ju vlejem do odmerky a zistený objem vynásobím počtom pohárov. Odrátam z toho objem octu, ktorý pôjde do nálevu. A pridaný cukor objem veľmi neovplyvní. Kvôli rezerve pridám ešte 1,5 dl vody, lebo časť sa odparí pri varení...
Aby som nezabudla, tiež idem dať *****
Wooow, tak toto je na 1* z matematiky !
Recept som dostala pred rokmi, keď som raz vyskúšala, už nikdy som nerobila iné. A sterilizujem v umývačke, uhorky zostanú úplne chrumkavé.