Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve

tinca - fotkatinca, 17. júla 2016
Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve
Foto: tinca

Zlákali ma pekné uhorky na trhu, tak som zavarila podľa môjho osvedčeného receptu.

8 pohárov
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 90 °C

Suroviny

3 kg 5 cm
Koreniny na jeden 0,7 dcl pohár:
pár väčších mesiačikov
1 strúčik malý
 kúsok
4 kolieska
 kúsok čerstvý
1 lístok
1-2 vetvičky
2 ks
6 ks
3 ks
3 ks sušené
pár ks
1 ks
Nálev:
2 PL
1/2 KL
50 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyjeme si uhorky aj poháre. Do každého pohára nadávkujeme všetky koreniny podľa rcp, okrem mrkvy a kôpru. Potom uhorky naložíme do pohárov,okolo dáme pár koliesok mrkvy a na vrch vetvičku kôpru.

  2. 2

    Do každého pohára pridáme soľ, cukor a ocot. Doplníme studenou vodou cca 1,5 cm od vrchu, nakoľko uhorky majú v sebe veľa vzduchu. Poháre zaviečkujeme.

    Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve - obrázok 2
  3. 3

    Sterilizujeme pri 90 °C 10 minút. Vychladíme. Uložíme do komôrky a vždy budú po ruke. Osvedčil sa mi tento recept nakoľko aj keď som bývalá konzervárka, raz nálev chýbal a raz prevyšoval. Takto je to čistá práca. Z 3 kg mi vyšlo 8 ks 0,7 dcl pohárov.

    Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vyzerajú perfektne! Borievky a estragón nedávam, ale inak robím nálev takmer tak isto.
Môžem sa Vás ako konzervárky spýtať, čo som asi mohla vyparatiť s takto zaváranými uhorkami, keď všetky, čo boli v pohári vcelku, akosi zvráskaveli, scvrkli. Okrem toho boli v pohároch aj prekrojené uhorky, aby bol využitý priestor pohára. Tie scvrknuté neboli. Stalo sa mi to minulý rok a teraz som zavárala už len prekrojené. Ale chcem ešte zopár pohárov urobiť.
Ja teraz nálev robievam tak, že do pohára vlejem čistú vodu, ako keby to bol nálev. Potom ju vlejem do odmerky a zistený objem vynásobím počtom pohárov. Odrátam z toho objem octu, ktorý pôjde do nálevu. A pridaný cukor objem veľmi neovplyvní. Kvôli rezerve pridám ešte 1,5 dl vody, lebo časť sa odparí pri varení...
Aby som nezabudla, tiež idem dať *****
1x siisa
Ani ja nerobím nálev, tiež ma hnevalo, že ho nikdy nebolo akurát. Robíme skoro rovnako, len nedávam koreniny, som alergik a teda opatrná. Namiesto soli dávam za lyžičku nakladača, tam sú koreniny čo mi na alergiu nevadí, mám vyskúšané.
Recept som dostala pred rokmi, keď som raz vyskúšala, už nikdy som nerobila iné. A sterilizujem v umývačke, uhorky zostanú úplne chrumkavé.
1x ababa
ja robievam tiež podobne, dávam ešte pár lyžičiek deka, výhoda je, že nezostane žiadny nálev a nemusím ani nič variť...
1x anna32