Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Najlepšie moravské koláče

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 29. januára 2022

Klasika, ktorá nikdy nesklame. Voňavé moravské koláče plnené tvarohom, navrchu tradičné české "povidla" s chrumkavou posýpkou. Kto by ich nepoznal?

20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
300 ml vlažné
1 bal.
3/4 kocky (čerstvé)
500 g preosiata
2,5 PL
2 ks
100 g zmäknuté
1/4 ČL
Tvarohová náplň:
250 g
2 bal.
2 ks
2 PL
1 ČL
Posýpka:
50 g
80 g
50 g zmäknuté
Okrem toho:
1 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V 200 ml teplého mlieka rozmiešame vanilínový cukor, droždie a môžeme pridať aj 1 PL hladkej múky. Prikryjeme a necháme vzísť kvások (trvá to približne 10 minút).

  2. 2

    Do misy nasypeme múku, cukor, žĺtky, soľ, prilejeme kvások a zvyšné mlieko a spracujeme. Približne v polovici miesenia pridáme do cesta zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme cca 30-45 minút kysnúť.

  3. 3

    Na tvarohovú náplň zmiešame všetky ingrediencie. Preferujem hrudkovitý tvaroh v alobale, ten vo vaničke obsahuje veľa vody a náplň by sa roztekala. Hrozienka pridávame už vopred namočené do vody, ktorú následne zlejeme.

  4. 4

    Na posýpku zmiešame všetky suroviny.

  5. 5

    Vykysnuté cesto preložíme na dosku, ktorú podľa potreby môžeme posypať múkou, aby sa cesto nelepilo. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 8-10 cm (pohárom to ide fajn). Na kolieska nanesieme tvarohovú náplň a zabalíme. Koláčiky prenesieme na plechy vystlané papierom na pečenie. Do každého koláčika urobíme jamku, do ktorej dáme slivkový lekvár. Koláče potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme posýpkou.

  6. 6

    Koláčiky necháme na plechu ešte podkysnúť a potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 20-25 minút alebo podľa skúsenosti s Vašou rúrou :)

  7. 7

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha