Tvarohové koláče

Najlepšie moravské koláče

Autor receptu: slovakbaker

Klasika, ktorá nikdy nesklame. Voňavé moravské koláče plnené tvarohom, navrchu tradičné české "povidla" s chrumkavou posýpkou.* Kto by ich nepoznal?

20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V 200 ml teplého mlieka rozmiešame vanilínový cukor, droždie a môžeme pridať aj 1 PL hladkej múky. Prikryjeme a necháme vzísť kvások (trvá to približne 10 minút).
  2. Do misy nasypeme múku, cukor, žĺtky, soľ, prilejeme kvások a zvyšné mlieko a spracujeme. Približne v polovici miesenia pridáme do cesta zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme cca 30-45 minút kysnúť.
  3. Na tvarohovú náplň zmiešame všetky ingrediencie. Preferujem hrudkovitý tvaroh v alobale, ten vo vaničke obsahuje veľa vody a náplň by sa roztekala. Hrozienka pridávame už vopred namočené do vody, ktorú následne zlejeme.
  4. Na posýpku zmiešame všetky suroviny.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, ktorú podľa potreby môžeme posypať múkou, aby sa cesto nelepilo. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 8-10 cm (pohárom to ide fajn). Na kolieska nanesieme tvarohovú náplň a zabalíme. Koláčiky prenesieme na plechy vystlané papierom na pečenie. Do každého koláčika urobíme jamku, do ktorej dáme slivkový lekvár. Koláče potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme posýpkou.
  6. Koláčiky necháme na plechu ešte podkysnúť a potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 20-25 minút alebo podľa skúsenosti s Vašou rúrou :)
  7. Dobrú chuť!